Όχι ένα, αλλά έξι doodles από την Google για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Με έξι doodles αφιερωμένα σε ισάριθμα ζώα υποδέχθηκε η αρχική σελίδα της Google τους επισκέπτες της σήμερα, Ημέρα της Γης.

Μεταξύ των ζώων που απεικονίζονται σε μορφή κινουμένων σχεδίων είναι δύο ιαπωνικοί μακάκοι, ένα κολιμπρί Selasphorus rufus και μια μέδουσα του φεγγαριού (Aurelia aurita).
Τα πολύχρωμα ζώα απεικονίζονται στο φυσικό τους περιβάλλον με στόχο να αναδειχθεί η σημασία της διατήρησής του, κάτι που με τη σειρά του θα εξασφαλίσει τη μακροβιότητα αυτών των ειδών.

Επίσης, δεν πρόκειται απαραίτητα για απειλούμενα είδη, ενώ σίγουρα κανένα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή κάποιου όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα πιο χαριτωμένα ζώα.

 

Το «φουσκόψαρο» της οικογένειας των τετραοδοντιδών, είναι και ένα από τα πιο δηλητηριώδη πλάσματα του κόσμου, καθώς εάν δεν προετοιμαστεί σωστά μπορεί να οδηγήσει όποιον το καταναλώσει ακόμη και στο θάνατο.

Τα άλλα δύο doodles είναι αφιερωμένα στο σκαθάρι της κοπριάς, το οποίο τρέφεται κατά κύριο λόγο από αυτό που προδίδει η ονομασία του, και στον Chamaeleo calyptratus, ένα από τα μεγαλύτερα είδη χαμαιλέοντα που φθάνει σε μήκος τα 60 εκατοστά και αλλάζει απόχρωση ανάλογα με τη διάθεσή του.

Η Ημέρα της Γης, η οποία σήμερα γιορτάζεται σε τουλάχιστον 192 χώρες, άρχισε να τιμάται πριν από 44 χρόνια, όταν 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας ενίσχυση των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εμπνευστής της ήταν ο αμερικανός γερουσιαστής Γκέιλορντ Νέλσον, ο οποίος προσπαθούσε για μία ολόκληρη δεκαετία να εξασφαλίσει μια θέση για το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα.

 

Οι επανειλημμένες εκστρατείες του απέβησαν άκαρπες, μέχρι το 1969, οπότε και σκέφτηκε να διοργανώσει μια μαζική περιβαλλοντική κινητοποίηση, στα πρότυπα των κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Πολλοί εντοπίζουν στην πρώτη διαδήλωση – της 22ας Απριλίου του 1970 – τις ρίζες του σύγχρονου κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: Ναυτεμπορική