Οχι στη λειτουργία εργοστασίου βιομάζας λένε οι κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι των Βασιλικών και της γύρω περιοχής κατά της λειτουργίας εργοστασίου βιομάζας στη περιοχή τους, στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σαλαγκούδης

Μιλώντας στο radio1d.gr και στο δημοσιογράφο Σάκη Αποστολάκη ο εκπρόσωπος των κατοίκων Μ.Μοσχόπουλος.

 

Στα Βασιλικά, εδώ και 4 μήνες, επικρατεί μια κατάσταση αναβρασμού για τις δύο μονάδες βιομάζας που θέλουν να στήσουν στη περιοχή μας. Ο κάμπος των Βασιλικών παράγει κηπευτικά με τα οποία ζει ο κόσμος. Η οικονομία είναι αγροτική. Είναι γνωστά τα προϊόντα μας και στις λαϊκές αγορές και στις λαχαναγορές. Γι αυτό οι κάτοικοι δεν θέλουν με κανένα τρόπο να βάλουν σε κίνδυνο την αγροτική τους παραγωγή. Δεν είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη, αλλά δεν μπορεί η ανάπτυξη του ενός να αποτελέσει ταφόπλακα οικονομική, βόμβα οικονομική και βόμβα υγείας στη ζωή των υπολοίπων.

 

Υπάρχει ζήτημα του τρόπου με τον οποίο πάνε να στηθούν οι δύο μονάδες, στα γρήγορα, χωρίς διαβούλευση με τη κοινωνία, παρά το ότι ο δήμος είπε «όχι» σ’ αυτού του είδους την επένδυση, αλλά υπάρχει και ζήτημα περιβαλλοντικών όρων. Η βελτιωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι διάτρητη σύμφωνα με επιστήμονες του ΑΠΘ. Η μητροπολιτική επιτροπή της Περιφέρειας έβαλε το θέμα υπόγεια, έκτακτα σε μια συνεδρίαση, όπου αντιδράσαμε και αναγκάστηκε να το αποσύρει και το ξανάφερε προς συζήτηση πριν από μερικές μέρες. Αλλά ανακοίνωσε ότι θα κάνει σχετική ημερίδα και διαβούλευση και μ’ αυτό τον τρόπο θα ενημερώσει και θα πάρει τη γνώμη του κόσμου. Αλλά ότι αυτή η ημερίδα-διαβούλευση προγραμματίστηκε για σήμερα Παρασκευή 13/2 κεκλεισμένων των θυρών. Πρόκειται για μεθόδευση για να δοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας αυτών των δύο μονάδων, με ανορθόδοξους τρόπους.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr