Παγκόσμια μάστιγα η παχυσαρκία

Με δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως βαρύνει την παγκόσμια οικονομία η παχυσαρκία.

 

Σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey, ένας στους τρεις ανθρώπους στον κόσμο είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και εάν η αυξητική τάση συνεχιστεί, τότε το ποσοστό θα αυξηθεί στο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2030.

 

Η έκθεση, η οποία εστιάζει στην οικονομική διάσταση του προβλήματος, αναφέρει ότι το παγκόσμιο κόστος ετησίως από την παχυσαρκία αγγίζει τα 2 τρισ. δολ., δηλαδή το 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και μάλιστα την περασμένη δεκαετία το πρόβλημα εξαπλώθηκε από τις ανεπτυγμένες οικονομίες στις λιγότερο πλούσιες χώρες.

 

Η εκτίμηση του συγκεκριμένου ποσού έχει βασιστεί σε στοιχεία όπως είναι η απώλεια οικονομικής παραγωγικότητας, τα κόστη στα υγειονομικά συστήματα και οι επενδύσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παχυσαρκίας.

 

Περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι σήμερα παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, μέγεθος υπερδιπλάσιο του αριθμού των ανθρώπων που υποσιτίζονται. Το οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας είναι ίσο με αυτό του καπνίσματος, αλλά και των ένοπλων συγκρούσεων και του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας (2,1 τρισ. δολάρια), ενώ ξεπερνά το κόστος της κλιματικής αλλαγής και του αλκοολισμού.

 

Οι προτάσεις

 

«Η παχυσαρκία είναι τώρα ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί μία ευρεία στρατηγική παρέμβασης. Κάθε μεμονωμένη παρέμβαση είναι πιθανό να έχει μόνο μία μικρή επίδραση», σχολίασε ο επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης Ρίτσαρντ Ντομπς.

 

Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις της McKinsey για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν αλλαγές στην προώθηση ποτών και τροφίμων, μικρότερες μερίδες φαγητού, επένδυση στην εκπαίδευση των γονέων, περισσότερη άσκηση στα σχολεία και εισαγωγή υγιεινών γευμάτων στα σχολεία και στους χώρους εργασίας.

 

Παχύσαρκο θεωρείται ένα άτομο το οποίο έχει ιδιαίτερα αυξημένο σωματικό βάρος ή μεγάλο ποσοστό σωματικού λίπους. Ενας εύκολος τρόπος για να εκτιμήσει κανείς αν είναι παχύσαρκος είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος, διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα και εάν το αποτέλεσμα είναι πάνω από 25 το άτομο είναι υπέρβαρο, ενώ πάνω από 30 θεωρείται παχύσαρκο (κάτω του 18,5 θεωρείται ελλιποβαρές).

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει την παχυσαρκία «επιδημία», η οποία προκαλεί έως και 2,8 εκατ. θανάτους ετησίως, καθώς το αυξημένο σωματικό βάρος ενοχοποιείται για μία σειρά από ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

 

Πριν από μερικούς μήνες ο ΠΟΥ αποφάσισε να μειώσει κατά το ήμισυ τις συστάσεις του για την κατανάλωση ζάχαρης από 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης για τους ενηλίκους στο «ιδανικό», όπως το χαρακτηρίζει, 5%.

 

Στοιχεία –  Η παχυσαρκία σε αριθμούς

 

• Το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκoι (2,1 δισ. άνθρωποι).

• Αγγίζει τα 2 τρισ. δολ. το παγκόσμιο κόστος ετησίως από την παχυσαρκία, δηλαδή το 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

• Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκο έως το 2030 εάν η τάση συνεχιστεί.

• 2,8 εκατ. θάνατοι ετησίως αποδίδονται στην παχυσαρκία και στις μη μεταδοτικές ασθένειες που προκαλεί.

 

Ερευνα στις ΗΠΑ – Βακτήρια βοηθούν στην απώλεια βάρους

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσαν ότι ένας παράγοντας που επηρεάζει το σωματικό βάρος είναι η παρουσία μιας οικογένειας μικροβίων, που αποκαλούνται Christensenellacae, στο στομάχι. Στην έρευνα, η οποία θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Cell», οι Αμερικανοί επιστήμονες εμφύτευσαν σε ποντίκια αυτά τα βακτήρια και συμπέραναν ότι τα πειραματόζωα έπαιρναν λιγότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν τη θεραπεία, αλλά ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα.

 

Πρόκειται για μια από τις πολλές έρευνες σχετικά με το πώς τα βακτήρια επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και το σωματικό βάρος είναι μία από τις πτυχές που έχει προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπάρχουν υποψίες ότι τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας οφείλονται εν μέρει στην αυξημένη λήψη αντιβιοτικών, τα οποία αφανίζουν τα βακτήρια που με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτελεσματική μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

 

Πηγή: Έθνος