Πάλι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά;

Την πρόθεση της Τουρκίας για πάγωμα της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία, και το βάρος που θα κληθεί να επωμιστεί και πάλι η Ελλάδα σχολιάζουν οι γερμανόφωνες εφημερίδες.

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει σήμερα εκτενώς το ενδεχόμενο πάγωμα της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους πρόσφυγες μετά από σχετική απόφαση της τουρκικής πλευράς, δεδομένου ότι η ΕΕ αρνείται να προβεί στη συμπεφωνημένη κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες. Ως συνέπεια η Τουρκία φαίνεται να μη δέχεται άλλους πρόσφυγες από την ΕΕ, όπως αναφέρουν τουρκικά πρακτορεία, επικαλούμενα κυβερνητικούς κύκλους. Το πάγωμα της συμφωνίας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το προσφυγικό ζήτημα και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Tageszeitung από το Βερολίνο αναφέρει: «Εάν μαθευτεί στους πρόσφυγες και τους διακινητές ότι προς το παρόν δεν επαναπροωθείται κανείς από την Ελλάδα, τότε θα αρχίσουν πάλι να έρχονται περισσότεροι άνθρωποι στα ελληνικά νησιά αντί να κάνουν το μακρύ ταξίδι μέχρι την Ιταλία. Τότε ίσως η ΕΕ σε μια νέα προσπάθεια να καταφέρει να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες αντί να προσπαθεί να συνάψει βρώμικες συμφωνίες με τον πρόεδρο Ερντογάν».

Άρθρο για το νέο αδιέξοδο στο θέμα του προσφυγικού δημοσιεύει και η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. «Η ελληνική κυβέρνηση που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τη μέριμνα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, θα κάνει τα πάντα για να μην εξελιχθεί η Κρήτη σε ένα ακόμη σημείο συγκέντρωσης μεταναστών την ώρα μάλιστα που η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, όπου έχουν απομονωθεί μετανάστες και αιτούντες άσυλο μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες της 20ης Μαρτίου παραμένει τεταμένη.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί εάν δεν εφαρμοστεί γρηγορότερα η συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων. Οι μετανάστες που δεν αιτήθηκαν άσυλο απελάθηκαν στην Τουρκία. Γι αυτούς που έκαναν αίτηση η διαδικασία διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Οι έλληνες δικαστές που χειρίζονται θέματα παροχής ασύλου αρνούνται ως επί το πλείστον να κατατάξουν την Τουρκία στις ασφαλείς τρίτες χώρες. Η άλυτη διαφωνία αναφορικά με την κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες κινδυνεύει να διαλύσει τη συμφωνία για το προσφυγικό».

Χάος στη Λέσβο

Από τον γερμανικό τύπο δεν έλειψαν σήμερα και οι αναφορές για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη Λέσβο μεταξύ προσφύγων. «Σύμφωνα με μάρτυρες, μέσα σε λίγα λεπτά το κέντρο προσφύγων έμοιαζε με πεδίο μάχης. Η αστυνομία προσπαθούσε να προστατεύσει οικογένειες και παιδιά και να κατευνάσει τα πνεύματα. ‘Οι άνθρωποι στο κέντρο είναι απεγνωσμένοι και άκρως ευερέθιστοι’ δήλωσε ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Η ανθρωπιστική οργάνωση Action Aid καταγγέλλει ότι το φαγητό και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο κέντρο είναι ανεπαρκείς. Εκτός αυτού οι άνθρωποι δεν ενημερώνονται επαρκώς από τους αρμόδιους για τη διαδικασία ασύλου» γράφει η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger.

«Οι Ελβετοί αντιστάθηκαν»

Τα σχόλια των γερμανών δημοσιογράφων προκάλεσε και το αρνητικό αποτέλεσμα στο χθεσινό δημοψήφισμα στην Ελβετία αναφορικά με την υιοθέτηση ενός «άνευ όρων βασικού εισοδήματος». Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει: «Ένα τέτοιο πείραμα δεν θα ήταν μόνο από οικονομικής άποψης πολύ ριψοκίνδυνο αλλά και αντίθετο με το παραδοσιακό, αστικό ήθος που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Αυτοί οι δύο παράγοντες φαίνονται ξεκάθαρα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το αξιοσημείωτο σε αυτή την άρνηση είναι ότι οι Ελβετοί δεν παρασύρθηκαν να προτρέξουν των κοινωνικών εξελίξεων. Με μεγάλη πλειοψηφία αντιστάθηκαν στην προσπάθεια δημιουργίας πανικού, που θέλει τα ρομπότ να έρχονται για να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στον τομέα της εργασίας».

«Βασικό εισόδημα χωρίς εργασία, ίση οικονομική εξασφάλιση για όλους – κάτι τέτοιο θα είχε νόημα εάν έτσι εξέλειπε όλη η γραφειοκρατία κοινωνικών παροχών. Ακόμη και στο ελβετικό μοντέλο όμως, θα έπρεπε να αφαιρεθούν όλες οι κοινωνικές παροχές, όπως συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας από το βασικό εισόδημα» υποστηρίζει η εφημερίδα Neuer Tag.

Πηγή: Deutsche Welle