Πάνω από 3,4 δισ. θα φέρει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ξεπερνούν τα 3,4 δισ. ευρώ τα εκτιμώμενα έσοδα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία απ’ τις δηλώσεις αυθαιρέτων που πρόκειται να υπαχθούν στη ρύθμιση. Μέχρι στιγμής πάνω από 1,66 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί, ενώ επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ αφορούν μελλοντικές προβλέψεις υπαγωγής.

Μολονότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αυθαίρετων στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δύο εκατομμύρια περιπτώσεις ή και ακόμα περισσότερες εφόσον συνυπολογιστούν και οι μικρότερες αυθαιρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γ. Στασινός, μέχρι τις 7 Ιουνίου είχαν δηλωθεί συνολικά 860.122 αυθαίρετα, ενώ βάσει παλαιότερων καταγραφών του πληροφοριακού συστήματος το 75% των δηλώσεων αφορά αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια, ενώ το 25% των δηλώσεων αφορά κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή παντελώς αυθαίρετα. Επίσης το 70% των δηλώσεων εντοπίζεται σε ακίνητα εντός σχεδίου, ενώ το 30% σε ακίνητα εκτός σχεδίου.

Η προθεσμία ρύθμισης για τα αυθαίρετα μετά από αναβολή θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να πάρει και νέα μικρή παράταση σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί το νέο σχέδιο νόμου που καταρτίζεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός στη διάρκεια απολογιστικής συνάντησης, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η Τράπεζα Γης και να δοθούν κίνητρα για επενδυτές προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Επίσης προχώρησε και σε σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη καλώντας να γίνουν προσκλήσεις εντός του 2016 για ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Ηλεκτρονική ταυτότητα 

Στις προτάσεις του ζήτησε την άμεση λειτουργία της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών και της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου – τα οποία πληροφορίες θέλουν να προωθούνται και στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα θέσπισης κινήτρων για αγορά κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο, αλλά και κινήτρων σε πολίτες εκτός Ε.Ε. Για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση βίζας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των μηχανικών, ο κ. Στασινός υπογράμμισε ότι οι διαγραφές από το ΤΕΕ βασική αιτία για τις οποίες είναι η αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έφτασαν τις 4.000 μόνο το 2015. Την ίδια στιγμή, ενώ οι ετήσιες εγγραφές έφταναν τις 1.000-1.500, πλέον έχουν μειωθεί σε λιγότερες από 500.

Πηγή: Ημερησία