Παπανδρέου: «Αν δεν πηγαίναμε στο μνημόνιο θα χρεοκοπούσαμε»

«Αν δεν πηγαίναμε στο μνημόνιο θα χρεοκοπούσαμε (…) στο μνημόνιο φτάσαμε για κάποιους λόγους – ήταν ένα φάρμακο» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησής του να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα βοήθειας.

 

«Το 2009 έβαλα το κεφάλι μου στον ντορβά για τη χώρα (…) φορτωθήκαμε μια καυτή πατάτα και τη διαχειριστήκαμε χωρίς κανείς να μας βοηθήσει» ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, μιλώντας το πρωί στον Σκάι.

 

«Πήγα στους εταίρους μας το 2009 και τους είπα ότι έγινε απάτη, τούς έλεγα για ελληνικά στατιστικά και γελάγανε… Στην αρχή δέχθηκαν να μην γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ύστερα μας χτύπησαν οι αγορές και τότε ήρθε η συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική (…) η Ευρώπη δεν μας στήριξε, ένας πρωθυπουργός έλεγε αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και τού απάντησα καταλλήλως» εξήγησε σχετικά με όσα έγιναν στις Κάννες.

 

«Το μνημόνιο το έφεραν οι πολιτικές και όσα κάναμε ή δεν κάναμε…Γυρνούσα ως επαίτης για να ζητήσω στήριξη σε διάφορες χώρες, ποτέ δεν είπα την λέξη διεφθαρμένη χώρα» τόνισε.

 

«Δεν τα άλλαξα όλα, αλλά έκανα προσπάθειες» παραδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

«Αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα είχαμε τα βάρη σωστά κατανεμημένα» τόνισε. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να φτιάξουμε ένα σοβαρό, δημοκρατικό κράτος, να φτιάξουμε κράτος για να φτιάξουμε οικονομία» επισήμανε.

 

Αναφερόμενος στο γιατί αποφάσισε τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «είχαμε ταυτιστεί με την πιο σκληρή έκφανση μιας σκληρής πολιτικής, δεν μιλάω για συνεργασία, στη συνεργασία θέτεις όρους (…) Η περίοδος της συγκυβέρνησης μας απομείωσε απο τις βασικές μας αρχές και άξιες».

 

Είπε ότι «στήριξα την αναγκαία πορεία για να κλείσουμε το επώδυνο κεφάλαιο του μνημονίου». «Καταψήφισα πάρα πολλές πολιτικές (της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) που μας πήγαιναν πίσω στα δείνα που είχαμε το 2009, δεν φτάσαμε απο το μηδέν στο 2009… Δεν υπήρξε ανταπόκριση για συνέδριο.

 

«Κάνω μια δημιουργική ρήξη, είναι μία λύτρωση πολλών πολιτών το νέο κίνημα» υπογράμμισε.

 

«Έθεσα το θέμα για ανοιχτό συνέδριο για να αγκαλιάσουμε ανθρώπους που έφυγαν, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στη συνείδησή μου είπα ότι πρέπει να κάνω ένα νέο ξεκίνημα. Ήμουν συνέχεια παρών και στις δύσκολες αποφάσεις, γυρνούσα στον κόσμο για να μιλήσω για την Ελλάδα και για τις δυνατότητες που έχει» πρόσθεσε.