Παπούλιας: Η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας

Εθνική ενότητα, πολιτική συναίνεση και συνεννόηση στα μεγάλα θέματα και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, θεωρεί απαραίτητα, από τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες, για να γίνουν βήματα μπροστά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμα του για το νέο έτος.

«Η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας, η πολιτική συναίνεση και συνεννόηση στα μεγάλα θέματα είναι αναγκαία συνθήκη για να γίνουν βήματα μπροστά. Ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο θα ισχυροποιήσει την ελληνική επιχειρηματολογία και τη διαπραγματευτική μας θέση. Την κρίσιμη αυτή περίοδο για τον τόπο, το εθνικό συμφέρον πρέπει να υπερισχύσει του κομματικού», τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Και υπογραμμίζει ότι:

 

«Είναι καιρός να σταματήσει το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών και η μεμψιμοιρία. Πρέπει να επικεντρωθεί όλων η ενέργεια στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και ρεαλιστικό, οραματικό και κοινωνικά δίκαιο».

 

Ο κ. Παπούλιας αναφέρει ακόμη ότι δεν χρειάζεται να χάνουμε το μέτρο στο δημόσιο διάλογο, στη πολιτική αντιπαράθεση, στην καθημερινή ζωή και στην ατομική συμπεριφορά.

 

«Να σεβόμαστε τη διαφωνία, να ακούμε τον συνομιλητή μας, να μην κραυγάζουμε, να μην φανατιζόμαστε. Να αναλύουμε με ορθολογισμό την κατάσταση, να αναζητούμε λύσεις και να τις προετοιμάζουμε. Να μην εξαντλούμαστε σε διχασμούς και συγκρούσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Η επίκληση του ιστορικού μας παρελθόντος δεν αρκεί για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, προσθέτει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Στο τελευταίο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς στις αρχές Μαρτίου λήγει η θητεία του, ο Κάρολος Παπούλιας επισημαίνει την κρισιμότητα του 2015 για την πορεία της Ελλάδας και καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σαφής και σταθερή.

 

«Η παρουσία της χώρας μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή, με λαϊκή αποδοχή και ευρύτατη διακομματική υποστήριξη. Οφείλουμε, όμως, να τη διαφυλάξουμε», τονίζει και σημειώνει την αβεβαιότητα που επικρατεί με σημαντικές εκκρεμότητες να μην έχουν κλείσει στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενόψει των οριστικών αποφάσεων στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα, καθώς αναζητείται μια νέα ισορροπία «στη σχέση μας με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές και μια πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τη νέα γενιά».

 

Ολόκληρο το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής

 

Ελληνίδες, Έλληνες,

 

Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μου για τη ναυτική τραγωδία. Θέλω να συγχαρώ όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιχείρηση της διάσωσης. Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.

 

Ελληνίδες, Έλληνες,

 

Είναι η τελευταία φορά που απευθύνομαι προς εσάς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να ήταν μια στιγμή δικαιολογημένης συλλογικής αισιοδοξίας, το τέλος μιας δύσκολης περιόδου στη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκε σκληρά η ελληνική κοινωνία και ένα κομμάτι της, κυριολεκτικά, εξοντώθηκε. Είμαστε όμως ακόμη σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, επειδή υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση.

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη χρονιά: Πολλά θα γίνουν που μας αφορούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν ειδικά για το ελληνικό ζήτημα. Η παρουσία της χώρας μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή, με λαϊκή αποδοχή και ευρύτατη διακομματική υποστήριξη. Οφείλουμε, όμως, να τη διαφυλάξουμε.

 

Αυτό που τώρα αναζητείται είναι μια νέα ισορροπία στη σχέση μας με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές και μια πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τη νέα γενιά.

 

Είναι καιρός να σταματήσει το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών και η μεμψιμοιρία. Πρέπει να επικεντρωθεί όλων η ενέργεια στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και ρεαλιστικό, οραματικό και κοινωνικά δίκαιο.

 

Ελληνίδες, Έλληνες,

 

Η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας, η πολιτική συναίνεση και συνεννόηση στα μεγάλα θέματα είναι αναγκαία συνθήκη για να γίνουν βήματα μπροστά. Ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο θα ισχυροποιήσει την ελληνική επιχειρηματολογία και τη διαπραγματευτική μας θέση. Την κρίσιμη αυτή περίοδο για τον τόπο, το εθνικό συμφέρον πρέπει να υπερισχύσει του κομματικού.

 

Χρειάζεται να μη χάνουμε το μέτρο. Στο δημόσιο διάλογο, στην πολιτική αντιπαράθεση, στην καθημερινή μας ζωή, στην ατομική συμπεριφορά μας. Να σεβόμαστε τη διαφωνία, να ακούμε τον συνομιλητή μας, να μην κραυγάζουμε, να μην φανατιζόμαστε. Να αναλύουμε με ορθολογισμό την κατάσταση, να αναζητούμε λύσεις και να τις προετοιμάζουμε. Να μην εξαντλούμαστε σε διχασμούς και συγκρούσεις.

 

Ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αυτό πρέπει να το συνδέουμε διαρκώς με τη ζώσα ελληνική πραγματικότητα, γιατί η επίκληση του παρελθόντος δεν αρκεί για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

 

Θέλω να στείλω τις πιο θερμές προσωπικές μου ευχές στους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται. Η ανακούφισή τους είναι η μεγάλη προτεραιότητα.

Θέλω να απευθυνθώ σε όσους σήμερα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί εργάζονται στα νοσοκομεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στα πλοία, οπουδήποτε, και στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού που νοσταλγούν την πατρίδα.

 

Εύχομαι σε όλους σας Καλή Χρονιά!

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ