Παππάς: Θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη

Βέβαιος ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα, εμφανίσθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντας αρνητική εξέλιξη το «όχι» Τουσκ σε παράταση του ελληνικού προγράμματος και απορρίπτοντας την σύνδεση δημοψηφίσματος και παραμονής στο ευρώ.

 

“Είμαστε βέβαιοι ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί” είπε, μιλώντας στο Mega, ενώ τόνισε ότι παρότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα στις τράπεζες, αυτό δεν συνέβη με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εξαιτίας του “θεσμικού εκτροχιασμού” στο Eurogroup. “Ήταν ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε τη φερεγγυότητα των τραπεζών” επισήμανε.

 

Ο κ. Παππάς είπε ότι “ο λαός αντιμετωπίζει με υποδειγματική ψυχραιμία τη δυσκολία που κάποιοι επέλεξαν να προκαλέσουν” και ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες της Κυριακής.

 

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι είναι “ολέθριο λάθος να συνδέεται το δημοψήφισμα με την παραμονή της χώρας στο ευρώ” και εμφανίσθηκε απόλυτα καθησυχαστικός για την επομένη του δημοψηφίσματος, επικαλούμενος την ιστορική εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών που έθεσαν σε δημοψήφισμα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. “Η ιστορική και η θεσμική εμπειρία της Ευρώπης δεν είναι τα ακραία σενάρια της διάλυσης” ανέφερε.

 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχτεί ότι προϋπόθεση για συζήτηση είναι η ακύρωση του δημοψηφίσματος, ενώ εκτίμησε ότι “καθώς περνούν οι μέρες θα πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες θα συμβάλουν στο να αποφευχθούν τα ακραία σενάρια” και ότι θα “γίνει κάτι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και ισονομία των χωρών”.

 

“Η πορεία μας και η εμπειρία μας μέσα από τις διαπραγματεύσεις αποδεικνύει ότι η λύση στην ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και στο να μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της είναι μια λύση που μας αφορά όλους” υπογράμμισε.

 

Σχολιάζοντας την είδηση για το “όχι” του Ντόναλντ Τουσκ στο αίτημα του πρωθυπουργού για παράταση, έκανε λόγο για “μια αρνητική εξέλιξη” και εξέφρασε την ελπίδα “στις ώρες που απομένουν να καταλάβουν τι πάνε να κάνουν”.

 

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση η πλευρά της Αθήνας να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία μέχρι τη λήξη του προγράμματος αύριο, είπε πως “οι διαβουλεύσεις δεν έχουν σταματήσει και οι γραμμές πάντα είναι ανοιχτές”, προσθέτοντας πως ελπίζει να μην επικρατήσουν οι ακραίες φωνές.

 

Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι ένα “όχι” την ερχόμενη Κυριακή θα συμβάλει ώστε να έχουμε καλύτερη συμφωνία και αρνήθηκε να απαντήσει σαφώς στο ερώτημα τι θα γίνει αν συμβεί το αντίθετο και η κυβέρνηση… πέσει στα βράχια.

 

Στην ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν ο λαός πει “ναι”, τόνισε πως σε μια τέτοια περίπτωση ο λαός “θα έχει πει ναι σε ένα μνημόνιο τρισχειρότερο από εκείνα που έχουν εφαρμοστεί” και σημείωσε με νόημα: “Υπήρχαν υπουργοί που ήταν σοσιαλιστές, μετά έγιναν εκσυγχρονιστές και μετά μνημονιακοί. Εμείς δεν είμαστε αυτής της παράδοσης. Το υπουργικό συμβούλιο δεν εξελέγη για να εφαρμόσει μνημόνια”.

 

Για την αυριανή δόση στο ΔΝΤ, ο κ. Παππάς είπε πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή για να μπορέσουμε να πληρώσουμε, προσθεσε όμως πως “υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί” και πως “έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν ότι έχουν βρεθεί και την τελευταία στιγμή σε όλα τα επίπεδα τα θέματα είναι ανοιχτά”