Παράκτια Κωπηλασία: Χιλιάδες επισκέπτες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες από 23 χώρες του κόσμου αναμένεται να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη κατά το τετραήμερο από τις 16 έως και τις 19 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της διοργάνωσης του παγκόσμιου πρωταθλήματος παράκτιας κωπηλασίας.

 

“Η διεκδίκηση και εν τέλει η ανάληψη της συγκεκριμένης διοργάνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών μας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης. Όταν η πόλη καταφέρνει να μπει στο καλαντάρι τόσο σημαντικών ομοσπονδιών, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να αντιληφθεί πόσο μεγάλη θα είναι η προβολή της παγκοσμίως”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ζέρβας στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος περίπου 400 αθλητές από τις ακόλουθες 23 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Χογκ Κογκ, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Περού, Νορβηγία, Ρωσία, Ελβετία, Σουηδία, Ουκρανία, Μονακό, Βέλγιο, Ελλάδα. Παράλληλα θα υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός συνοδών, ενώ στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 130 εθελοντές όχι μόνον από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από το εξωτερικό, όπως από την Ισπανία ή την Κύπρο.

“Στην πόλη θα υπάρχει μεγάλη κίνηση και συγχρόνως η Θεσσαλονίκη θα προβληθεί στο εξωτερικό. Η Θεσσαλονίκη ξέρει να τραβά κουπί και παράλληλα ξέρει να φιλοξενεί, να διοργανώνει, να αγωνίζεται και να κερδίζει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

 

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας υπογράμμισε ότι διοργανώσεις αυτού του μεγέθους τονίζουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και τοποθετούν την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη.

Με την ιδιότητα εξάλλου και του προέδρου της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ο κ. Πέγκας γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το ΑΠΘ θα οργανωθεί έρευνα πεδίου, ώστε να αποτυπωθεί και το οικονομικό όφελος που θα προκύψει συνολικά για την πόλη από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

 

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά την κατανόηση των πολιτών, γιατί κατά τις ημέρες της διοργάνωσης τμήμα της νέας παραλίας θα παραμείνει αποκλεισμένο για τις ανάγκες των αγώνων. Θ κόσμος αυτές τις τέσσερις ημέρες δεν θα μπορεί να κάνει τη βόλτα του πλάι στη θάλασσα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ανοιχτός διάδρομος σε όλο το μήκος της παραλίας. Και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο εξάλλου θα αποκλειστεί το κομμάτι μπροστά από τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, όπου θα στηθεί πλωτή εξέδρα.

Οι αγώνες, όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, θα εξελιχθούν στο κέντρο της πόλης, από το ύψος του λιμανιού μέχρι και τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας θα συμμετάσχουν 137 πληρώματα από όλο τον κόσμο, ενώ την ελληνική ομάδα συγκροτούν δεκαοκτώ πληρώματα με 47 αθλητές.

Με διαφορετικά πληρώματα θα συμμετάσχουν οι ολυμπιονίκες του Λονδίνου Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας.
Η τελετή έναρξης του πρωταθλήματος θα γίνει την προσεχή Πέμπτη στο νέο δημαρχείο, όπου θα οργανωθούν δρώμενα που αφορούν την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση της πόλης με το υγρό στοιχείο. Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους προκριματικούς ανδρών και γυναικών, ενώ το Σάββατο θα γίνουν οι τελικοί.

 

Πέριξ του Λευκού Πύργου Κουλούρι-γίγαντας

 

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος παράκτιας κωπηλασίας την Κυριακή 19 Οκτωβρίου ο κεντρικός δήμος συνεργαζόμενος με τους αρτοποιούς της πόλης οργανώνει μία πρωτότυπη εκδήλωση, για να προβάλει το κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέγκας, “θα διεκδικήσουμε ακόμη ένα παγκόσμιο ρεκόρ, δημιουργώντας το μεγαλύτερο κουλούρι γύρω από το Λευκό Πύργο”. Το γιγαντιαίο αυτό κουλούρι θα μοιραστεί στους Θεσσαλονικείς και στους επισκέπτες της πόλης.

Παράλληλα στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει περιοδική έκθεση, αφιερωμένη στο άθλημα της κωπηλασίας. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν η ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα αλλά και προσωπικά ενθυμήματα διακεκριμένων ελλήνων αθλητών και ολυμπιονικών.

 

Πηγή: Μακεδονία