Παρέμβαση Φώφης Γεννηματά για τη σωτηρία του Σέιχ-Σου

♦ Στην καρδιά του δάσους το πρωί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, από όπου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη μεγάλη καταστροφή ♦ Σίμος Δανιηλίδης: Η μόνη αρχηγός κόμματος που ενδιαφέρθηκε για το θέμα…

Ηχηρή παρέμβαση για τη σωτηρία του Σέιχ-Σου άσκησε σήμερα το πρωί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία βρέθηκε στην καρδιά της μεγάλης καταστροφής του δάσους από τον φλοιοφάγο ή βλαστοφάγο (Tomicus piniperda), που είναι το έντομο-φονιάς των πεύκων, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην κυβέρνηση για τις ευθύνες και τις ολιγωρίες της απέναντι στο πρόβλημα.

«Το δάσος του Σέιχ-Σου απειλείται με καταστροφή. Για άλλη μια φορά η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης έχει ολέθρια αποτελέσματα», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, αφού πρώτα ενημερώθηκε διεξοδικά από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη για το μέγεθος της καταστροφής. «Τώρα είναι η ώρα να δοθούν οι πόροι και να ληφθούν μέτρα για την προστασία αυτού του δάσους για να αναγεννηθεί ο τόσο πολύτιμος πνεύμονας για την πόλη. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, η οποία έμεινε έκπληκτη από τις εικόνες που αντίκρισε.

Να σημειωθεί ότι η κα.Γεννηματά προσήλθε στο Σέιχ-Σου προερχόμενη από το αεροδρόμιο καθ’ οδόν προς την πόλη της Έδδεσας την οποία επισκέπτεται στο πλαίσιο των πολιτικών περιοδειών της στην Κεντρική Μακεδονία ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη προκειμένου να ενημερώνεται για την εξελισσόμενη τραγωδία και τις εργασίες προστασίας του δάσους, στο οποίο επέλεξε να μεταβεί με αφορμή την επίσκεψή της στην Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα το βράδυ θα μιλήσει σε κεντρική προεκλογική πολιτική εκδήλωση στο Λιμάνι της πόλης.

Αναλυτική ενημέρωση

Παρουσία βουλευτών, πρώην υπουργών και υφυπουργών, υποψηφίων βουλευτών και στελεχών του κόμματος, αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ενημέρωσε την κα. Γεννηματά για όλο το πλαίσιο της μεγάλης καταστροφής, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τις εγκληματικές ευθύνες κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων για την εξάπλωση του φαινομένου, το οποίο «εξαφανίζει το τμήμα του δάσους που με κίνδυνο ζωής σώσαμε από την πυρκαγιά του 1997», όπως επισήμανε. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η έκπληξη της προέδρου όταν παραλάμβανε από τον δήμαρχο έναν πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία της καταστροφής και διαπίστωνε ότι αυτή άρχισε χρόνια πριν και κανένας δεν άσκησε έγκαιρα οποιαδήποτε παρέμβαση για τη σωτηρία του δάσους.

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά είχε θερμή συνομιλία με στελέχη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας του δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΕΔΟΜΑΚ) και ενημερώθηκε για τη σπουδαία δράση τους σε όλη την επικράτεια, τα οποία συνεχάρη για την εθελοντική προσφορά τους εξαίροντας τις αξίες του εθελοντισμού. 

«Η μοναδική αρχηγός κόμματος που ενδιαφέρθηκε για το θέμα και με δική της πρωτοβουλία ζήτησε να παραβρεθεί στο χώρο για να δει και να ενημερωθεί από κοντά για την καταστροφή του δάσους είναι η Φώφη Γεννηματά, την οποία ευχαριστούμε για αυτό, για τη συμπαράστασή της και για τη βοήθειά της στον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες. Με όλα τα στοιχεία που έχουμε, πλέον, στα χέρια μας αποδεικνύεται ότι το φαινόμενο είχε παρουσιασθεί τουλάχιστον από το 2016 και υπήρξε εγκληματική αδιαφορία και ολιγωρία. Για αυτό κιόλας έχει επέμβει η εισαγγελία για να διερευνηθούν και οι πιθανές ευθύνες είτε πολιτικών είτε υπηρεσιακών παραγόντων», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παρουσίασε στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά μια σειρά προτάσεων και άμεσων λύσεων «για την επόμενη ημέρα».

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε:

  • να ενισχυθεί και να πολλαπλασιαστεί η δύναμη των συνεργείων των υλοτόμων για την άμεση κοπή και απομάκρυνση όλων των ξηρών και προσβεβλημένων δένδρων, να γίνει άμεση απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων των μικρών κλαδιών και των πευκοβελόνων που αποτελεί επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη,  
  • να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των κατοικημένων περιοχών πλησίον του δάσους,
  • να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για αναδάσωση και αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής του δάσους σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους δήμους.