Παρουσίαση των νέων απορριματοφόρων του δήμου Θεσσαλονίκης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Συνέντευξη Τύπου για το στόλο των νέων απορριμματοφόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, η προμήθεια του οποίου χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, έδωσαν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο  Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, στο νέο Κεντρικό Αμαξοστάσιο του Δήμου.

Η προμήθεια του στόλου που περιλαμβάνει συνολικά 96 οχήματα, εκ των οποίων, 50 απορριμματοφόρα, 12 μεγάλα φορτηγά, 10 βυτιοφόρα, 8 containers και ένα σάρωθρο χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Εκκρεμεί η προμήθεια 15 ακόμη σαρώθρων. Τα νέα οχήματα που έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα στόλο, που αριθμεί περί τα 325 οχήματα, μεγάλης, μεσαίας και μικρής χωρητικότητας.

Για έναν τομέα της καθαριότητας, ο οποίος κόστιζε ακριβά και ήταν αναποτελεσματικός, έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Διοίκησης για εξορθολογισμό και βελτίωση των υπηρεσιών Επισήμανε το γεγονός ότι το 2011 που ανέλαβε η Διοίκηση λειτουργούσαν κατά μέσο όρο καθημερινά 7 έως 10 οχήματα από τα 70 απορριμματοφόρα που διέθετε ο Δήμος. «Η καθαριότητα κόστιζε πολύ και ήταν αναποτελεσματική» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Κόψαμε τις πλασματικές υπερωρίες, μειώνοντας το κόστος των υπερωριών στο ένα τρίτο, με εξαίρεση φυσικά τα εξαιρέσιμα και τα κυριακάτικα. Κάναμε μεγάλους διαγωνισμούς για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων σε συνδυασμό με τα ανταλλακτικά από εξωτερικά συνεργεία και καταφέραμε να επισκευάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου και να το κάνουμε πάλι λειτουργικό.

Βάλαμε μπρος την ανακύκλωση που μέχρι τότε κινούνταν κάτω από το 2% και έτσι μειώσαμε τον όγκο των απορριμμάτων, αποκτήσαμε έναν άλλο, νέο στόλο απορριμματοφόρων, ειδικά για την ανακύκλωση, χωρίς κόστος για το Δήμο από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Με τις κινήσεις αυτές φέραμε την καθαριότητα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, μειώνοντας παράλληλα το κόστος αποκομιδής, αλλά και τα ανταποδοτικά τέλη κατά 20% συνολικά, στην τριετία 2011-2014».

Η πιο καθοριστική κίνηση της Διοίκησης, υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουτάρης, ήταν η διεκδίκηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος έναν ολοκαίνουριο στόλο καθαριότητας, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος αποκομιδής, καυσίμων και συντήρησης. Σημείωσε, πάντως, ότι λόγω της γραφειοκρατίας χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ώσπου τα νέα οχήματα να είναι «ετοιμοπόλεμα». «Μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που σκοπεύουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της θητείας μας, πιστεύουμε ότι το σύστημα αποκομιδής και καθαριότητας θα βελτιωθεί δραστικά, θα γίνει πιο αποτελεσματικό και θα προσομοιάζει στα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, από τη στιγμή που θα προστεθούν σε αυτό οι υπογειοποιημένοι κάδοι και τα press containers, ενώ θα προωθηθεί η κομποστοποίηση και η επανάχρηση. Όλα αυτά, βεβαίως, πρέπει να συνοδεύονται και από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Αναφερόμενος σε γενικότερα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, επισήμανε ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας θα βοηθήσει πάρα πολύ στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς ο νέος ΣΜΑ δεν αντιμετωπίζει θέματα περιβαλλοντικών φύσης και συμβάλλει στη δημιουργία οικονομίας κλίμακας για τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο Γιάννης Μπουτάρης υπενθύμισε την επίσκεψη των δημάρχων-μελών του ΦΟΔΣΑ στη Στουτγκάρδη, όπου ενημερώθηκαν για το εκεί σύστημα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. «Σε όλη την Ευρώπη τα σκουπίδια αποφέρουν κέρδος στους δήμους. Είτε μέσω της επαναχρησιμοποίησης, που ανοίγει μια σημαντική δευτερογενή αγορά, είτε με την ενεργειακή αξιοποίηση που δίνει λύση σε ενεργοβόρες δραστηριότητες», ενώ ανέφερε την ιδέα του τα μέλη του ΦΟΔΣΑ να μεταβούν και στη Σόφια για να επισκεφθούν τη νέα μονάδα διαλογής και ενεργειακής αξιοποίησης.

Για το αποτέλεσμα μιας διαδρομής και μιας προσπάθειας περίπου τεσσάρων ετών, έκανε λόγο, αναφερόμενος στο νέο στόλο, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, τονίζοντας παράλληλα ότι οι επισκευές και οι συντηρήσεις των υφιστάμενων οχημάτων, γίνονται πλέον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ συνολικά η υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης είναι υγιής και λειτουργεί εύρυθμα. «Κατορθώσαμε να απορροφήσουμε ένα ποσόν 12.535.145 ευρώ για όλες τις κατηγορίες οχημάτων από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Η προσπάθειά μας αυτή είχε ως αποτέλεσμα και άλλοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό και λέω ότι πρόκειται για ‘’ΕΣΠΑ Μπουτάρη’’», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, στις προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής βρίσκονται η ολοκλήρωση της εκπόνησης μελέτης για το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων σε συνεργασία με την Ανατολική Α.Ε., η εκπόνηση μελέτης για Εργοστάσιο Κομποστοποίησης σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης, η συνέχιση της κατασκευής θυλάκων και αποτμήσεων για τους κάδους, η ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης συστημάτων GPS σε 100 απορριμματοφόρα και η προώθηση κυκλοφοριακής μελέτης αποκομιδής, πιθανόν και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, για την Πράσινη και την Μπλε γραμμή. Ο Θανάσης Παππάς σημείωσε ότι προχωρά η υπογειοποίηση 80 συστημάτων κάδων στο ιστορικό κέντρο μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA, ενώ η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ άλλων 647 συστημάτων υπόγειων κάδων και επιχειρεί την αναδιάρθρωση σε επίπεδο Κοινοτήτων των δρομολογίων της Πράσινης και της Μπλε γραμμής, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και άλλων πόρων. «Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και θα λειτουργεί πάνω απ’ όλα σωστά» κατέληξε ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι «στα σχέδια του Δήμου, κυρίαρχη θέση έχουν οι εγκαταστάσεις επανάχρησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων, ένα μεγάλο Πράσινο Σημείο, που αποτελεί και το στοίχημα για τα έτη 2016-2017».