Παρουσίαση Βιβλίου: Οι Γιοί της Επαγγελίας

ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ.

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για την περίοδο στην οποία γεννήθηκε ο Ιησούς; Την εποχή, τον τόπο, τους ανθρώπους που έζησαν εκεί;

Αυτό είναι ένα πρώτο αλλά όχι το μόνο ερώτημα το οποίο θέτει το βιβλίο του Δημήτριου Α Παπαδόπουλου , «Οι Γιοι της Επαγγελίας», εκδόσεις πηγή.
Ο συγγραφέας τοποθετεί ιστορικά το γεγονός της γέννησης του Θεανθρώπου:

Η Καινή Διαθήκη την οποία έχουμε όλοι μας διαβάσει, είτε με απλή ανάγνωση είτε μελετώντας την πιο εκτενώς, αντιμετωπίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία μας ως ιστορικό κείμενο ή χρονικογράφημα της εποχής. Αυτό είναι μέγα λάθος, σύμφωνα με τους ιστορικούς, διότι η Καινή Διαθήκη -όπως και όλη η Αγία Γραφή – πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θεολογικό κείμενο, κείμενο το οποίο ο αναγνώστης πρέπει να μελετήσει για να έρθει κοντά στο περιβάλλον το οποίο κήρυξε τον Λόγο του ο Ιησούς Χριστός. Επίσης, για να υπάρξει ένα ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός, δύο είναι οι θεμέλιοι λίθοι πάνω στους οποίους ο ιστορικός της σύγχρονης εποχής οικοδομεί την έρευνά του. Ο τόπος είναι το πρώτο και ο χρόνος το δεύτερο. Αν κάτι από αυτά τα δύο δεν είναι σαφές υπάρχει πρόβλημα στην αξιοπιστία της έρευνας. Είναι άραγε αρκετό το “τον καιρό εκείνο”, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Ευαγγέλιο, αρκετό για να περιγράψει ένα ιστορικό γεγονός. Φυσικά και όχι και το σφάλμα αυτό είναι που σε πολλές περιπτώσεις μας οδηγεί σε λάθος συνειρμούς και συμπεράσματα.  Σαν συνέπεια των ανωτέρω σφαλμάτων στα οποία όλοι υποπίπτουμε, αγνοούμε τις πραγματικές συνθήκες της εποχής, έχουμε λάθος εικόνα για σημαίνουσες προσωπικότητες ή ακόμα χειρότερα τις αγνοούμε παντελώς και αντιλαμβανόμαστε λάθος τον τρόπο με τον οποίο πίστευε ο κάθε λαός στον ή στους θεούς του. Έτσι στο μυθιστόρημά μου, προσπαθώ, πέραν όλων των άλλων, με λογοτεχνικό και αφηγηματικό τρόπο να οικοδομήσω την πραγματική Γη της Επαγγελίας. Μια περιοχή του κόσμου στην οποία η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έκανε κάτι πολύ ρηξικέλευθο, τοποθετώντας έναν βασιλιά αραβικής καταγωγής, τον Ηρώδη το Μέγα, παρ’ όλο που είχε εγκατεστημένη και Ρωμαϊκή διοίκηση μέσω του συστήματος των επιτρόπων στην περιοχή της Καισάρειας. Γιατί άραγε ο Ηρώδης ονομάστηκε Μέγας, αφού για το μόνο για το οποίο τον γνωρίζουμε είναι η σφαγή των νηπίων κατά το διάστημα το οποίο έλαβε χώρα η γέννηση του Ιησού; Αφού είναι ιστορικά διαπιστωμένο και διασταυρωμένο από αρκετές πηγές ότι πέθανε το 4 π.Χ πώς έδωσε εντολή να γίνει η σφαγή τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του; Ποιος ήταν ο Πούμπλιος Κουινκτίλιος Βάρος; Ποιοι ήταν οι τρομεροί «σικάριοι» και γιατί ονομάστηκαν έτσι από τους λεγεωνάριους; Πόσο επηρέασε η πτώση των Αθηνών ογδόντα περίπου χρόνια πριν, την έκβαση όλων αυτών των γεγονότων; Ανάμεσα στις σελίδες του μυθιστορήματος βρίσκονται οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μα όχι μόνο… Ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με μια σειρά από φόνους, έρωτες, προδοσίες, μυστικές επιχειρήσεις, ανίερες συμμαχίες και σκοτεινούς χαρακτήρες. Με γνώμονα και προσωπικό πιστεύω ότι οι άνθρωποι ανά τους αιώνες είχαν πάντα τα ίδια πάθη και αδυναμίες παρουσιάζω μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή της Καινής Διαθήκης που πιθανότατα θα ξενίσει αρκετούς, είναι όμως επικίνδυνα κοντά στην αληθινά γεγονότα…

O Δημήτρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1982 στη Θεσσαλονίκη , στην οποία ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Α.ΤΕΙ Καβάλας, τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών .

Οι «Γιοι της Επαγγελίας» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Ο ίδιος λέει: « Το κεντρικό μήνυμα και ο σκοπός του βιβλίου μου είναι να συστήσω στον αναγνώστη τους ανθρώπους της εποχής, βάζοντάς τον μέσα στο κλίμα της. Έτσι στο ταξίδι του “τον καιρό εκείνο” θα συγχρωτιστεί με απλούς ανθρώπους, γεωργούς και κτηνοτρόφους κατά βάση, αλλά και με δολοφόνους, πόρνες, κατασκόπους, εμπόρους ναρκωτικών, τυχοδιώκτες και πληθώρα χαρακτήρων με σκοτεινότερα κίνητρα. Παρουσιάζονται επίσης και ορισμένες μυστικές οργανώσεις και Στοές, για τις οποίες δίνονται αρκετά στοιχεία τα οποίο ακροβατούν μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, δίνοντας στον αναγνώστη το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα. Και η περαιτέρω έρευνα της συγκεκριμένης εποχής είναι αν μη τι άλλο συναρπαστική, καθώς η πορεία του σημερινού σύγχρονου κόσμου χαράχτηκε από τους ανθρώπους που έζησαν τότε, δύο χιλιετίες και πλέον πριν. Καλή ανάγνωση λοιπόν σε όλους…»

Το βιβλίο παρουσιάζεται το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 18.00 στο βιβλιοπωλείο Books & Toys Μεγάλου Αλεξάνδρου 45 Εύοσμος