Πατάνε γκάζι για περισσότερα δάνεια οι τράπεζες. Αλλά για πού;

Εκστρατεία πειθούς από τράπεζες και Υπουργείο Ανάπτυξης ότι ανοίγουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης, τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα και απευθύνονται σε απατεώνες.

 
Το 1 δις ευρώ έφθασαν στο τέλος Μαρτίου οι εκταμιεύσεις δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μαζί με τις εγκρίσεις νέων χρηματοδοτήσεων ανέρχονται στο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.

 
Σύμφωνα με τα Νέα, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι ανεξάρτητα από τα γενικότερα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρούν με ομαλό τρόπο και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μάλιστα, συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα για την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς επίσης και στο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κονδύλια του ΕΣΠΑ στο οποίο υπάρχουν αρκετά περιθώρια για εκταμίευση περισσότερων χρημάτων από το τρέχον ΕΣΠΑ.
 

Παράλληλα σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και από τη νέα περίοδο χρηματοδότησης, ώστε να μην υπάρξει κάποιο κενό καθώς «υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς τόνισε ότι όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και όσο οι τράπεζες αποδεσμεύονται από εσωτερικές διαδικασίες τόσο η δυναμική αυτή θα επιταχύνεται.
 

Παρά τα χαμόγελα και την συντονισμένη επιχείρηση πειθούς της κοινής γνώμης, τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση διαψεύδουν περίτρανα τις ελληνικές τράπεζες και τον Υπουργό Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στο -4,1% έπεσε η πιστωτική επέκταση το Μάρτιο. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα το Μάρτιο ήταν αρνητική κατά 718 εκατ. Η ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε αρνητικά κατά 405 εκατ. Ενισχύθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

 
Εισαγγελική παρέμβαση για το κύκλωμα με τα «δάνεια» από Βουλγαρία και Ρουμανία

Την ίδια στιγμή, επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη πολιτών για μετρητά και την έλλειψη ρευστότητας ζητώντας από τα θύματά τους μέχρι και 5.000 ευρώ για να μεσολαβήσουν για την έγκριση δανείου «ανεξαρτήτως Τειρεσία», χωρίς ποτέ να προχωρήσει η εκταμίευση ενός τέτοιο ποσού.

 
Η ανάγκη των επιχειρήσεων για χρηματοδότηση και η απελπισία των επαγγελματιών είναι τόσο μεγάλη που, αναγκάζονται να καταφύγουν ακόμη και σε απατεώνες προκειμένου να σώσουν τη δουλειά τους.
Υπενθυμίζεται ότι την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για τη δράση κυκλώματος που υπόσχεται μέσω αγγελιών «δάνεια» από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έναντι αμοιβής.

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέλαβε ο εισαγγελέας Εσωτερικής Ποινικής Δίωξης «προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας για κύκλωμα που εξαπατά πολίτες πουλώντας τους ελπίδες ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει δάνεια».

Τα χρήματα τα παίρνουν σε ραντεβού που κλείνουν συνήθως σε καφετέριες και κατόπιν εξαφανίζονται.  Τις… υπηρεσίες τους τις διαφημίζουν σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα έχοντας το εξής μήνυμα: «Τραπεζικά δάνεια για ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιώτες, νέες-παλιές επιχειρήσεις, από Βουλγαρία-Ρουμανία με επιτόκιο 5,7% για τα καταναλωτικά».

 
Danioliptes.gr