Πενθήμερη κατάπαυση πυρός από τις 12 Μαΐου στην Υεμένη

Την έναρξη πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη από τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης 12 Μαΐου ανακοίνωσε σήμερα από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Ο υπουργός Άντελ Αλ Τζουμπέιρ εξέφρασε την ελπίδα «να λογικευτούν οι Χούτι», οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης και να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία. «Αποφασίσαμε να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός στις 23.00, τοπική ώρα. Θα διαρκέσει πέντε ημέρες και θα ανανεωθεί, εφόσον τηρηθεί», πρόσθεσε ο Τζουμπέιρ, η χώρα του οποίου είναι επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας των αραβικών κρατών που εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, που συναντήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα με τους ομολόγους του των χωρών του Κόλπου, υπογράμμισε ότι η εκεχειρία «δεν είναι ειρήνη» και ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να βρουν μια πολιτική λύση για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Όπως είπε, υπάρχουν «κάποιες ενδείξεις αλλά όχι και βεβαιότητα» ότι οι Χούτι θα τηρήσουν την πενθήμερη εκεχειρία.

Ο αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι μόνο με μια πολιτική λύση από τους ίδιους τους Υεμενίτες θα τερματιστεί η κρίση και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ξαναρχίζουν οι συνομιλίες, χωρίς όρους.

Ο Κέρι πρόσθεσε ότι στη σύνοδο που πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή των συμμαχικών χωρών του Κόλπου θα δημιουργηθεί μια «νέα σχέση» όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, με πρωτοβουλίες που «θα μας πάνε πέρα από οτιδήποτε έχουμε σήμερα».