Πέρασαν με 147 «ναι» οι 100 δόσεις χωρίς ΕΝΦΙΑ-φόρο εισοδήματος

Ψηφίστηκαν κατόπιν ονομαστικών ψηφοφοριών στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τροπολογίες για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, και για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

 

Η τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια» υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 83, ενώ “παρών” δήλωσαν 13 βουλευτές.

 

Η τροπολογία για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, υπερψηφίστηκε από 147 βουλευτές,καταψηφίστηκε από 112, ενώ «παρών» δήλωσαν 2 βουλευτές.

 

Αναλυτικά, υπέρ των τροπολογιών, τάχθηκαν η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – αν και από το ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Μιχάλης Κασσής, ψήφισαν «παρών» στην τροπολογία για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Κατά των τροπολογιών τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.

 

Η ΔΗΜΑΡ, υπερψήφισε την τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια», παρά τις ενστάσεις που είχε εκφράσει κατά τη συζήτησή της, ενώ καταψήφισε την τροπολογία για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές – αν και ο Γ. Κυρίτσης δήλωσε «παρών» στην πρώτη τροπολογία.

 

Η Χρυσή Αυγή, δήλωσε «παρών» στην τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ καταψήφισε εκείνη για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Οι ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών παρουσιάζουν διαφοροποίηση: Ο Οδυσσέας Βουδούρης και η Ραχήλ Μακρή, καταψήφισαν και τις δύο τροπολογίες, ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε “παρών” και στις δύο. Σειρά βουλευτών (Σπ. Λυκούδης, Π. Τατσόπουλος, Β. Οικονόμου, Γ. Ψαριανός, Β. Καπερνάρος, Χ. Αηδόνης και Γ. Νταβρής) υπερψήφισαν την τροπολογία για τα “κόκκινα δάνεια” και καταψήφισαν εκείνη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ άλλοι (Γ. Κουράκης, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης) καταψήφισαν την τροπολογία για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές και δήλωσαν “παρών” σε κείνη για τα “κόκκινα δάνεια”.

 

Παραιτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης

Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά από τη μία το μεσημέρι, στην Ολομέλεια της Βουλής για την επίμαχη τροπολογία στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που εξαιρεί τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος, υπέβαλε προς τον πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης.

 

«Έπειτα από προβληματισμό μηνών διαπίστωσα ότι δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο, ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμα και για τα αυτονόητα» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ψυχάρης και συνεχίζει:

 

«Όταν εισήλθα για πρώτη φορά στη Βουλή τον Μάιο του 2012, πίστευα ότι εντάσσομαι σε μία ομάδα πολιτικών στελεχών που μπορούν να συζητούν για τα προβλήματα της χώρας με σεβασμό του ενός προς τον άλλον και που εργάζονται από κοινού για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας. Έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπιστώνω ότι είμαι απλά ρομαντικός».

 

Ο Ανδρέας Ψυχάρης ευχαριστεί τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά για την ευκαιρία που του έδωσε, όπως αναφέρει, να συμμετάσχει στις εκλογές του 2012 και καταλήγει λέγοντας: «Αποχωρώ από το πολιτικό σκηνικό αλλά παραμένω ενεργός πολίτης, που θα διεκδικεί και θα μάχεται για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλά και η εικόνα του πολιτικού συστήματος που θαμπώνει όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό».

 

Τον κ. Ψυχάρη θα αντικαταστήσει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ενώ σημείωνεται ότι ο η παραίτησή του έγινε αφού ψήσισε «ναι» και στις δύο τροπολογίες.

 

Εκρήξεις για τον ΕΝΦΙΑ

Το ράβε-ξήλωνε της κυβέρνησης στο θέμα του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις και την εξαίρεση του τρέχοντος ΕNΦΙΑ και της τρέχουσας φορολογίας εισοδήματος που ακολούθησε, προκάλεσε απανωτές εκρήξεις από βουλευτές της συμπολίτευσης χθες στη Βουλή, ενώ οι βολές των «γαλάζιων» και «πράσινων» βουλευτών είχαν στόχο κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη για λάθος χειρισμούς του στην υπόθεση.

 

Η δυσφορία των συμπολιτευόμενων βουλευτών ήταν έντονη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αργά χθες το απόγευμα τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου το εν λόγω θέμα να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και εν συνεχεία να εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος εφαρμογής.