Πέρασε η τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

nikos-pappas-syriza123456Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία Παππά, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας. Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση κατά τη συζήτηση, που κατέληξε σε ονομαστική ψηφοφορία.

Την τροπολογία υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν. Συνολικά ψήφισαν 256 βουλευτές. «Ναι» είπαν 153, «όχι» 101 και «παρών» 2.

Η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι στόχος της είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοτπικό τοπίο, κάτι που δεν έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια.

Η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας για αντισυνταγματική διάταξη, καθώς η απόφαση για τον αριθμό των αδειών θα λαμβάνεται πλέον από το Κοινοβούλιο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Επικρατείας και όχι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, από το ΕΣΡ.

Επίσης, η αντιπολίτευση εγκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για το γεγονός ότι δεν έχει δώσει στο Κοινοβούλιο τον αριθμό αδειών.

Η ΝΔ κατέθεσε δική της τροπολογία, με την οποία πρότεινε όλες οι αρμοδιότητες να επιστρέψουν στο ΕΣΡ, μεταξύ αυτών και του καθορισμού του αριθμού των αδειών, με τον Ν. Δένδια να δηλώνει ότι εάν γίνει αποδεκτή η προτεινόμενη ρύθμιση από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε το κόμμα του θα προστρέξει στην επιλογή των νέων μελών του ΕΣΡ (απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής).

Παππάς: Αποφασιστικότητα και βούληση

«Αυτή η κυβέρνηση έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα νομικά εργαλεία, να βάλει τάξη σε αυτό το καθεστώς ντροπής που δεν τιμά κανένα και να επιβάλει κανόνες απόλυτης διαφάνειας για την λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

Παράλληλα, μίλησε για ακρότητες και χυδαιότητες που ακούσθηκαν στην αίθουσα, όπως οι αναφορές περί «χουντικής ρύθμισης» ή «διάταξη που θα γίνει ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης».

«Κάποιοι δεν θέλουν να γίνει ο διαγωνισμός. Θα γίνει, όμως… Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη» τόνισε και επιτέθηκε σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ποτέ δεν ήθελαν την διαφάνεια γι’ αυτό και ποτέ δεν προχώρησαν σε διαγωνισμό, ενώ διαχώρισε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «κάτι προσπάθησε να κάνει».

«Εσείς που ψηφίζατε τις περικοπές και το πετσόκομμα των συντάξεων με την ηρεμία του Βούδα, τώρα εξεγείρεστε με το πάθος του φανατικού επειδή είπαμε θα κάνουμε διαγωνισμό» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τέλος όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία, και αν όχι, όπως είπε, θα πρέπει να κάνουν κάτι, ώστε σύντομα να προχωρήσει η συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτρευσης

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του, με την οποία όλες οι αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες μεταφέρονται στο ΕΣΡ.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η ΝΔ να αφήσει τον υπουργό ή την κυβέρνηση να εκβιάσει την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας πυροτέχνημα την απόφαση του υπουργού Επικρατείας να ψηφίζει η Βουλή μετά από δική του εισήγηση, για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη, να αναβληθεί η ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Τρεις μήνες περιμένει και η κυβέρνηση και η Βουλή και οι αρμόδιες αρχές για να εφαρμοστεί ο νόμος. Αρκετά η καθυστέρηση» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

«Δεν μπορεί να χωρέσει διψήφιος αριθμός αδειών. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πιστοποιείται η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών» είπε. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς για να βρεθεί συναινετική λύση, προαναγγέλλοντας ότι την Δευτέρα στην Διάσκεψη των Προέδρων θα ανοίξει ο ίδιος το θέμα, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε «να αποδείξουμε ότι η Βουλή δεν πρέπει να είναι σε εθελούσια ομηρία των ΜΜΕ».

Τα υπόλοιπα κόμματα

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «κενή λευκή νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ότι ο νόμος ελέγχεται δικαστικά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο που η ίδια άνοιξε.

«Η διαδικασία των δήθεν αδειών δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Και αν επιδιώξετε την ολοκλήρωση της αυτό θα είναι ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης σας» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης ΚεντρώωνΒασίλης Λεβέντης επέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, επιμένει να μην θέλει να αποφασίσει το ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά η κυβέρνηση και, πρόσθεσε ότι, αυτό είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Το Ποτάμι, που δεν συντάχθηκε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ, καταψήφισε την τροπολογία με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χάρη Θεοχάρηνα υποστηρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών και των υπερεξουσιών του υπουργού.

«Για ατέλειωτο πολιτικό και οικονομικό αλισβερίσι που γινόταν και συνεχίζεται και σήμερα», αλλά και για υποκρισία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών».

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι ΑΝΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Καμμένονα υπογραμμίζει την ανάγκη επιβολής κανόνων διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο που μέχρι σήμερα λειτουργεί άναρχα.