Περίεργες ρυθμίσεις υψηλών δανείων όταν ο κόσμος χάνει το σπίτι του

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τις ύποπτες ρυθμίσεις των υψηλότατων δανείων κάποιων υψηλότατων δανείων. Γιατί, δεν μπορεί ένα δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ να ρυθμίζεται στις 600.000 ευρώ και την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να ανέρχονται στα 2/3 των μηνιαίων εσόδων των δανειοληπτών και να τους απειλούν από πάνω με πλειστηριασμούς και αρπαγή των σπιτιών τους.

Όπως διαβάζουμε, δάνειο ύψους 10 εκ. δολαρίων είχε δοθεί τη τράπεζα «FBB»  του Ρέστη το 2008 και «ρυθμίστηκε» στις 600.000 δολάρια το 2014. Είναι το ναυτιλιακό δάνειο της «SALERIO SHIPMANAGEMENT COMPANY», εταιρείας που ανήκε στον Ιωάννη Σταθάκη, συγγενή του συνονόματου Υπουργού Οικονομίας Γεώργιου Σταθάκη, αλλά και γαμπρού του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Β.Σαραντίτη. Το ερώτημα είναι τι ανάγκασε τον εκκαθαριστή να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια, όταν το δάνειο είχε σοβαρές εξασφαλίσεις (υποθήκη στο φορτηγό πλοίο «DP GENOA», καθώς και εταιρική εγγύηση) αλλά και προσωπική εγγύηση των ίδιου του Ι. Σταθάκη, ο οποίος σημειωτέον διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία!

Την ίδια στιγμή, μάθαμε για μια άλλη ρύθμιση που, όπως διαφημίστηκε, δίνει ανάσα σε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων που κινδύνευαν να χάσουν τη δουλειά τους και να μείνουν άνεργοι. Πρόκειται για τη ρύθμιση των χρεών της εταιρείας «Μαρινόπουλος» με τους 12.000 εργαζόμενους.

Ανακοινώθηκε μετά πανηγυρισμών ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν μια νέα εταιρεία με πάνω από 300 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία Σκλαβενίτης θα βάλει κι αυτή  περίπου 180 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, τη στιγμή που η εταιρεία «Μαρινόπουλος» διαθέτει δική της τράπεζα.

Και βέβαια, είναι θετικό που χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους και βρέθηκε λύση με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στη νέα εταιρεία. Αλλά αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτές οι λύσεις προτείνονται μόνο σε ανθρώπους που έχουν πολλά λεφτά, αλλά για απλούς δανειολήπτες δεν βρίσκονται παρόμοιες λύσεις. Αντίθετα, οι έντιμοι δανειολήπτες γίνονται θύματα εκβιασμού από τις τράπεζες, οι οποίες τους κυνηγούν ανελέητα για να τους πάρουν το σπίτι.