Περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις -Οι οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις

Οι αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αναγκαιότητα ή όχι διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων είναι από χθες και ελληνικές.

 

Το αποτέλεσμα είναι «κούρεμα», στη συχνότητα διενέργειας σημαντικών διαγνωστικών εξετάσεων, όπως είναι το τεστ ΠΑΠ και το προστατικό αντίγονο στους άνδρες, αλλά και η αύξηση του ορίου ηλικίας για την έναρξη των εξετάσεων αυτών.

 

Όπως δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, δεν αποκλείουν από το γιατρό τη δυνατότητα να ζητά κατ’ εξαίρεση και κατά περίπτωση παραπάνω εξετάσεις αλλά αποτελούν ένα εργαλείο ελέγχου ώστε να περιοριστεί το κόστος από τις διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Από χθες πάντως, με την αποστολή διευκρινιστικών οδηγιών μέσω Υπουργικής Απόφασης που κοινοποιήθηκε στην ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), βασικά διαγνωστικά αλλά και προληπτικά «εργαλεία» απαγορεύονται για όλους τους ασφαλισμένους και επιτρέπονται σε κάποιους υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

 

Υπό αίρεση ως εκ τούτου μπαίνει το ΠΑΠ τεστ για τις γυναίκες, αλλά και η διάγνωση του προστατικού αντιγόνου για τους άνδρες προκαλώντας την αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού συλλόγου που είναι αντίθετοι με το πλαφόν και με την επιβολή περιορισμών στην άσκηση της ιατρικής.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ