Περισσότερη ευελιξία ζητεί ο Γιούνκερ

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζήτησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαντ – Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σύμφωνο θα πρέπει να εφαρμόζεται «ευρηματικά» και προς όφελος της Ε.Ε., προκειμένου να μην πλήττεται η οικονομική ανάπτυξη.

Ασκώντας έντονη κριτική στον λαϊκισμό, ο οποίος – σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ – όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του προφίλ της Ευρώπης, το οποίο δεν είναι αρκετά κοινωνικό.

Όσον αφορά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «σεβόμαστε και λυπούμαστε για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι το Brexit δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη.

Ειδική μνεία έκανε και στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, την οποία χαρακτήρισε ως την «καλύτερη που έχει εισαχθεί».

Σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, απηύθυνε έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για την άμεση υλοποίησή της.

Περιγράφοντας το ευρωπαϊκό του όραμα, σημείωσε την ανάγκη «να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη οικοδομημένη με τα κράτη – μέλη και όχι εναντίον τους».