Πετρέλαιο και μαθητές…

sxoleioΗ επιστροφή στα θρανία και τα μαθήματα μετά την έλευση του νέου έτους, επεφύλασσε μία έκπληξη για τους μαθητές του Α’ γυμνασίου Γρεβενών. Το πετρέλαιο θέρμανσης είχε τελειώσει στη δεξαμενή και έτσι σήμερα ο διευθυντής του σχολείου αναγκάστηκε να τους διώξει καθώς κινδύνευαν να γίνουν παγοκολώνες.

Το σχολείο παρέμεινε κλειστό (και επομένως χωρίς θέρμανση) σχεδόν δύο εβδομάδες, εξαιτίας των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές και όπως ήταν φυσικό το κτίριο μετατράπηκε σε ψυγείο. Σήμερα, πρώτη μέρα των μαθημάτων, τα παιδιά μπήκαν στις αίθουσες. Τα καλοριφέρ παρέμειναν κλειστά, καθώς δεν υπήρχε πετρέλαιο. Έκαναν κουράγιο και παρακολούθησαν δύο ώρες μαθημάτων. Ωστόσο, δεν άντεξαν άλλο.

 

Άρχισαν να παραπονιούνται στους καθηγητές τους, ότι δεν μπορούν καν να κρατήσουν σημειώσεις καθώς είχαν “ξυλιάσει” τα χέρια τους. Όλοι τους ήταν με τα μπουφάν και τα πουλόβερ μέσα στη τάξη. Οι καθηγητές μετέφεραν στη δυσαρέσκεια των μαθητών στον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος ήδη είχε έρθει σε επικοινωνία με τον δήμο, ζητώντας επειγόντως πετρέλαιο. Τελικά, το καύσιμο δεν ήρθε, με αποτέλεσμα οι μαθητές να φύγουν απο το σχολείο με… κρυοπαγήματα.

 

Στην Ελλάδα του 2014, του μνημονίου, της ύφεσης, το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ούτε καν θέρμανση στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Είναι θλιβερό και καταδεικνύει τη κατάντια της χώρας, να βλέπεις παιδιά να ξεπαγιάζουν στις σχολικές αίθουσες και να σκέφτεσαι ότι εκείνη την ώρα υπάρχουν συνομήλικοι τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης που κυκλοφορούν με το φανελάκι μέσα στις σχολικές αίθουσες όταν έξω ο υδράργυρος βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Αλλά εκείνες οι χώρες είναι “πλούσιες”. Οι κυβερνήσεις τους είναι αυτές που δανείζουν -πάντα με τόκο- την Ελλάδα για να μπορέσει (υποτίθεται) να επιβιώσει. Αυτές οι “πλούσιες” και κατά τα λεγόμενα “πολιτισμένες χώρες” είναι αυτές που επέβαλαν σήμερα στα παιδιά των Γρεβενών να κάνουν μάθημα σε αίθουσες – ψυγείο. Και αν κάποιος θέσει το θέμα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των “πλουσίων” χωρών, θα λάβει την απάντηση ότι “εμείς δεν είπαμε στην ελληνική κυβέρνηση να μην χορηγεί πετρέλαιο στα σχολεία”.

 

Μα, όταν οι στόχοι που θέτουν οι “πλούσιες” χώρες είναι τόσο υψηλοί, αναγκαστικά η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κόψει παροχές που θεωρούνταν αυτονόητες. Όπως για παράδειγμα, το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία…

Για την τραγική εικόνα, φταίνε και οι “πλούσιες” χώρες, φταίει και η ελληνική κυβέρνηση. Οι μόνοι που δεν φταίνε, αλλά σήμερα ξεπάγιασαν, είναι οι μαθητές του Α’ γυμνασίου Γρεβενών…

 

του Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr