Πιέζει για τα κόκκινα δάνεια ο Γ.Στουρνάρας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Κατά γράμμα ακολουθεί τις εντολές των δανειστών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Και όχι μόνο. Πιέζει επίσης ώστε αυτές οι εντολές να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Έτσι, στη χθεσινή του συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο Γ.Στουρνάρας πίεσε τους συνομιλητές του να αυξήσουν το ρυθμό διαχείρισης των κόκκινων δανείων και να μην χρονοτριβούν. Ως επιχείρημα μάλιστα έθεσε το ότι – όπως ο ίδιος πιστεύει – πλέον η νομοθεσία που διαμορφώνεται παρέχει επαρκή προστασία στους δανειολήπτες. Και αναφέρεται φυσικά, στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων – όπως λέγονται πλέον τα distress funds – που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι τα τέλη του μήνα. Πρόκειται για το πλαίσιο το οποίο θα παρέχει και την δυνατότητα πωλήσεων δανείων σε funds, καθώς όπως έχει πει ο διοικητής της ΤτΕ, στις τράπεζες πρέπει να δοθούν όλες οι δυνατότητες διαχείρισης προβληματικών δανείων.

Αυτή η πίεση βέβαια και οι συστάσεις του διοικητή της ΤτΕ προς τους τραπεζίτες, δεν είναι καθόλου άσχετα με τη παρουσία στην Αθήνα, το προηγούμενο διάστημα, της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί, η οποία κάλεσε τις τράπεζες να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο που θα κρίνουν πρόσφορη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε πλήρη γραμμή πλεύσης λοιπόν ο Γ.Στουρνάρας με την ΕΚΤ, όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά. Το θέμα βέβαια που αφορά άμεσα τους δανειολήπτες είναι το ότι, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, με βάση το πλαίσιο λειτουργίας των distress funds στη χώρα μας, παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια. Και τονίζουμε τη λέξη «επαρκής» που χρησιμοποίησε ο Γ.Στουρνάρας. Δεν είπε «πλήρης», αλλά «επαρκής». Αυτό σημαίνει ότι παρέχεται ένας βαθμός προστασίας στους δανειολήπτες, τον οποίο τόσο ο Γ.Στουρνάρας, όσο και οι τραπεζίτες, τον θεωρούν επαρκή. Χωρίς βέβαια να ζητηθεί ή να ληφθεί υπόψη η άποψη των δανειοληπτών. Και είναι λογικό, γιατί δεν τους ενδιαφέρουν οι δανειολήπτες, τους οποίους θα κυνηγούν τα distress funds για να τους πάρουν τα σπίτια και την ακίνητη περιουσία που έχουν βάλει υποθήκη για να πάρουν ένα δάνειο, που πια δυσκολεύονται ή αδυνατούν να το πληρώσουν. Τους ενδιαφέρει μόνο το πώς οι τράπεζες θα απαλλαγούν, και γρήγορα μάλιστα, από τα κόκκινα δάνεια.

Πάνω από όλα λοιπόν οι τράπεζες και η εξυγίανσή τους διά της τάχιστης απαλλαγής τους από τα κόκκινα δάνεια. Και η αγωνία του Έλληνα δανειολήπτη, όπως πάντα σε δεύτερη μοίρα. Η αγωνία όσων προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους, δεν ενδιαφέρει κανέναν από όλους αυτούς τους τραπεζίτες, εγχώριους και εκ του εξωτερικού. Μόνη έγνοια τους είναι οι τράπεζες. Γι αυτό και οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα διαμορφωθούν σε συνεργασία ΤτΕ και τραπεζών, ενώ σε ό,τι αφορά τις άδειες που θα δοθούν σε funds για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, βασικό κριτήριο επιλογής τους θα είναι η παροχή χρηματοδότησης σε υπό αναδιάρθρωση βιώσιμες επιχειρήσεις