Πιέζουν τους δανειολήπτες οι τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι τράπεζες δεν κάνουν Χριστούγεννα. Δεν καταλαβαίνουν από Πρωτοχρονιά. Από τη πρώτη κιόλας εργάσιμη μέρα του νέου χρόνου, σύμφωνα με καταγγελίες δανειοληπτών, οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν την δεύτερη απειλητική επιστολή προς τους δανειολήπτες που δεν ανταποκρίθηκαν στη πρώτη επιστολή και δεν υπάκουσαν ώστε να σπεύσουν αμέσως για να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Στην επιστολή αυτή υπάρχει η αυστηρή προειδοποίηση προς όσους δανειολήπτες δεν συμμορφώθηκαν ήδη, ότι αν δεν παρουσιαστούν εντός 15 ημερών για να καταθέσουν τα πλήρη εισοδηματικά στοιχεία τους, κινδυνεύουν να μην τους δοθεί το πιστοποιητικό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Οπότε οι τράπεζες θα καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις και οι κύριες κατοικίες των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών θα πάρουν το δρόμο προς τον πλειστηριασμό.

Πρόκειται για επιστολές που προβλέπονται από ον Κώδικα Δεοντολογίας που συνέταξε ο κεντρικός τραπεζίτης, διοικητής της Τράπεζες της Ελλάδας, κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής και οικονομικής πολιτικής της χώρας και αγαπημένο παιδί των δανειστών και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας. Βάσει της επιστολής, οι δανειολήπτες καλούνται να δηλώσουν ότι έχουν και δεν έχουν, όλη τη περιουσία τους, όλες τις καθαρές και μη αποδοχές τους, όλα τα εισοδήματα και τις δαπάνες τους, ώστε η τράπεζα να τους προτείνει μια λύση για την αποπληρωμή του δανείου τους. Αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την όποια ρύθμιση του προτείνει η τράπεζες, γιατί και σ’αυτή τη περίπτωση, η τράπεζα μπορεί να μην κάνει δεκτή οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση και το ακίνητό του να καταλήξει και πάλι στον πλειστηριασμό.

Όμως, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες, οι τράπεζες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και προετοιμάζονται για τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε θα αρθεί η προστασία της κύριας κατοικίας για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές μεταξύ τους με σκοπό να καταστρώσουν ένα σχέδιο αρπαγής της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών μετά από τις 15 Φεβρουαρίου. Το σχέδιο αυτό σκοπό έχει να επιτρέπεται η μεταβίβαση ακινήτων από υπερχρεωμένους δανειολήπτες χωρίς φορολογικά ή άλλα διαδικαστικά εμπόδια.

Σ.Α. / Radio1d.gr