Πλεόνασμα με ΕΣΠΑ και χρεωστούμενα

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Μόνο ο προϋπολογισμός του 2017 δεν υπολογίστηκε μέσα στα έσοδα και το πλεόνασμα του 1,141 δις για το 2015, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό. Πρόκειται για μια υπέρβαση, που μόνο αν προκύψουν τα τελικά στοιχεία του Μαρτίου θα μπορέσει να επιβεβαιωθεί. Προς το παρόν, μόνο ταμειακά αποτυπώνεται σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, περιλαμβάνει όμως, – πέρα από την υπέρβαση κατά 729 εκατ. ευρώ των φορολογικών εσόδων, ακόμη και τα έκτακτα έσοδα από το ΕΣΠΑ, αλλά και από την υπερσυγκράτηση  των επιστροφών φόρων. Δηλαδή των χρημάτων που χρωστάει το Δημόσιο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και δεν έχουν επιστραφεί ή συμψηφιστεί ποτέ με τη φορολογία που καλούνται να πληρώσουν.

Με λίγα λόγια, είναι σα να λέει κάποιος ότι εξοικονόμησε χρήματα επειδή δεν πλήρωσε το λογαριασμό της ΔΕΗ. Λες και αυτό το ποσό δεν θα το βρει μπροστά του στον επόμενο λογαριασμό.

Πέραν αυτού όμως, ούτε οι θεσμοί, αλλά ούτε η ίδια η Βουλή φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού και να δέχονται τα στοιχεία που παρουσιάζει.

Οι τεχνοκράτες της Βουλής, στην  έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού για το τελευταίο 3μηνο του 2015  εξέφρασαν την ανησυχία για δημοσιονομικές «τρύπες» φέτος, αφού δεν έχουν εφαρμοσθεί τα συμφωνηθέντα. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων εξέφρασε  επιφυλάξεις για την επάρκεια των δημοσιονομικών μέτρων του 2016 αλλά και «βέτο» σε νέες φορο-επιβαρύνσεις.  Κατέγραψε τις ανησυχίες του Γραφείου για δημοσιονομικό κενό φέτος, λόγω καθυστερήσεων στην θέσπιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού πακέτου.  Περιέγραψε την κυβερνητική θέση περί καλής πορείας εσόδων το 2015 που «κλείνει» και το φετινό  δημοσιονομικό κενό.

Αλλά και οι θεσμοί φαίνεται πώς δίνουν μικρότερη των 900 εκατ. ευρώ πρόβλεψη για το δημοσιονομικό «κενό» του 2016, προχωρώντας  σε μερική αποδοχή των στοιχείων της Ελλάδας που δείχνουν υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου το 2015.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κηδεία με ξένα, ή καλύτερα με δανεικά, κόλλυβα.

Σ.Α. / Radio1d.gr