«Ποιο είναι το κεντρικό μαγαζί;»: Σφυροκόπημα από την κυβέρνηση -Νευρικότητα και αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

«Το θέμα δεν κλείνει εδώ» διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη αναφορά με τα όσα φέρνει στο φως η συνομιλία Παππά- Μιωνή και προϊδεάζουν ότι θα ακολουθήσει ασφυκτικό πρέσινγκ προς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση της ΝΔ δείχνει το δίλημμα που θα τίθεται διαρκώς προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού: «είτε θα διαγράψει τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

Οι αναφορές σε «μαγαζί» και «παραμάγαζα» που βγάζουν «πολλά λεφτά» από τον στενότερο συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, την περίοδο που έγινε η επίμαχη συνομιλία, τον Μάιο του 20016, αφήνουν έκθετο τον κ. Τσίπρα, καθώς «είτε ήταν αφελής και δεν καταλάβαινε τι γινόταν στην κυβέρνηση του, είτε έχει τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη», όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ.

Η πρώτη δημόσια παρέμβαση του κ. Τσίπρα δείχνει την πρόθεση να πάει η μπάλα στην εξέδρα, καθώς επιχείρησε να μεταφέρει την συζήτηση στην οικονομία και απέφυγε με την φράση «μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων», να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που προκύπτουν. Αν, δηλαδή, ο κ. Παππάς τον είχε ενημερώσει για την ύπαρξη μηχανισμών που παρεμβαίνουν σε δικαστικές υποθέσεις ή για το γεγονός ότι κάποιοι μπορούσαν να κάνουν δουλειές ανάλογα με το «εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς».

Επίσης για το αν προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες εφόσον ενημερώθηκε ή επέτρεψε να συνεχίζονται παρόμοια φαινόμενα «που πληγώνουν τους θεσμούς και την Δημοκρατία», όπως το θέτουν πηγές της ΝΔ. Ερωτήματα που θα εγείρονται καθημερινά το επόμενο διάστημα από την πλευρά της κυβέρνησης, αυξάνοντας διαρκώς την πίεση προς τον κ. Τσίπρα. Τον τόνο έδωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: «Ποιο είναι το κεντρικό μαγαζί; Για τι μαγαζιά μιλάμε; Ήταν κεντρικό μαγαζί η κυβέρνηση; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν γνώριζε».

Κυβερνητικές πηγές: Σε δυσχερέστερη θέση ο κ. Παππάς

Η παραδοχή του κ. Παππά χθες στο Mega, ότι είναι ο ίδιος στην συνομιλία που έχει αποκαλυφθεί, τον φέρνει σε δυσχερέστερη θέση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το γεγονός ότι, όπως λέει, το ηχητικό ντοκουμέντο είναι συρραφή μένει να κριθεί από τις αρμόδιες αρχές και αν διαψευστεί ο ισχυρισμός του δεν θα έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, συμπληρώνουν. Άλλωστε ήδη έχουν σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα από την προανακριτική επιτροπή τα πρακτικά από την κατάθεσή του ενώπιον της, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνομιλία με τον κ. Μιωνή, με το ερώτημα της ψευδορκίας.

Ήδη έχει αρχίσει η αποδόμηση από την πλευρά κυβερνητικών πηγών, όσων ο κ. Παππάς υποστήριξε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Μega. «Λέει ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ. Τι σχέση έχει το υποτιθέμενο αίτημα του Ισραήλ με τον Παπαγγελόπουλο, την Τουλουπάκη, τα λεφτά, τα «μαγαζιά» και την στοχοποίηση της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη», αναρωτιούνται χαρακτηριστικά.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να κληθεί η Βουλή να αποφασίσει την διεύρυνση του κατηγορητηρίου που έχει συσταθεί για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για άλλα πολιτικά πρόσωπα, με βουλευτές της ΝΔ να αναφέρονται στον κ. Παππά.Πηγή: iefimerida.gr