Ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι όχι το φόρο ακινήτων – Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια και καταστήματα

Ασκήσεις επί χάρτου και μετρήσεις του δημοσιονομικού κόστους που θα έχουν οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων, κάνει το οικονομικό επιτελείο ενώ η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

 

Χθες αποφασίστηκε η χορήγηση έκπτωσης και στα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια, καταστήματα και γραφεία ωστόσο ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος ιδιοκτήτης την έκπτωση αυτή. Ενδεχομένως να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά να μετρήσει και ο χρόνος κατά τον οποίο είναι χωρίς μισθωτή το ακίνητο ενώ η έκπτωση δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 30% του συνολικού φόρου. Για παράδειγμα στις σκέψεις είναι να υπάρξει μείωση φόρου για τα ακίνητα που δεν είχαν ρεύμα εντός του 2014. Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό κόστος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 50 εκατ. και να είναι σίγουρα κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Οσο για το 2015, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκπτωση από το φόρο μπορεί να φτάσει το 50% για ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια, καταστήματα και γραφεία.

 

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για το συνολικό κόστος που θα έχουν οι απαλλαγές και εκπτώσεις του φόρου ακινήτων, έπειτα από τις αλλαγές και τις διορθώσεις που θα γίνουν. Εκτιμάται ότι περί το 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή περίπου 1 στους 6 δεν θα πληρώσει φόρο ή θα έχει σημαντική έκπτωση. Το στοιχείο αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο θα μειωθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο απαλλαγή ή έκπτωση 50% δικαιούνται οι εξής ιδιοκτήτες:

 

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

 

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

 

3. Ο φορολογούμενος ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

4. Για τρίτεκνους, πολύτεκνους ή άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (με τις προσαυξήσεις των 1.000 ευρώ), παρέχεται πλήρης απαλλαγή (100%) από τον ΕΝΦΙΑ.

 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν χρειάζεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, δηλαδή ακόμη κι αν χρωστούν οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να λάβουν την απαλλαγή ή έκπτωση.

 

Πλέον στην κυβέρνηση μελετούν να υπάρξει αλλαγή ως προς το κριτήριο των 150 τ.μ. για επιφάνεια κτισμάτων. Μια διεύρυνση του κριτηρίου αυτού θα μειώσει σημαντικά τους δικαιούχους των εκπτώσεων αλλά θα αυξήσει τα έσοδα από το φόρο ακινήτων.

 

Αυτοί που θα πληρώσουν ολόκληρο το φόρο είναι οι άγαμοι, με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ και με εμβαδόν άνω των 150 τετραγωνικών οι οποίοι δεν θα έχουν καμία έκπτωση. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι έγγαμοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με εισόδημα που ξεπερνά τα όρια που θα τεθούν ή περιουσία με εμβαδόν άνω των 150 τετραγωνικών και αξία άνω των 200.000 ευρώ.

 

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε όσες περιπτώσεις υπέρογκων χρεώσεων οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις των ίδιων των φορολογουμένων κατά τη συμπλήρωση του Ε9 να καταστεί δυνατό να διορθωθούν.