Πολ Τζόνστον στο radio1d.gr: Για το στίγμα της προδοσίας

Οι βασικότερες «κατηγορίες» που αντιμετωπίζει από τους Κρητικούς και όχι μόνο ο 75χρονος καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ, έχουν να κάνουν με  διατυπώσει του όπως η ακόλουθη που προκάλεσαν πρόσφατα σεισμικές δονήσεις στη Μεγαλόνησο: «Οι άτακτοι Κρήτες που έλαβαν όπλα κατά των μονάδων εισβολής μεταχειρίστηκαν βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές σε βάρος των Γερμανών τραυματιών, αιχμαλώτων ή και νεκρών, παραβιάζοντας το Δίκαιο του Πολέμου».

 

Σ’αυτό το αντιφατικό νησί με τους ακόμη πιο αντιφατικούς Έλληνες βρίσκεται και ο ελληνοσκωτσέζος ντεντέκτιβ Άλεξ Μαύρος, προσπαθώντας να διελευκάνει το μυστήριο μιας απαγωγής της βοηθού μιας λαμπρής πρωταγωνίστριας του Χόλυγουντ, που έχει έλθει να γυρίσει ταινία με κεντρικό θέμα τη Μάχη της Κρήτης.

 

“Ναι όλα είναι αντιφατικά”, λέει στη συνέντευξή του στο Radio1d.gr ο Paul Johnston,” κι εγώ θέλω να καταλάβω. Να καταλάβω πώς και γιατί Κρητικοί που μαρτύρησαν από τους Γερμανούς στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τους καλοδέχονται στα πολυτελή τους τουριστικά καταλύματα… Ένα ταξίδι του Paul Johnston του σκωτσέζου συγγραφέα που ζει και εκδίδει στην Ελλάδα τα βιβλία του από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”, ήταν η αρχή για να ξεκινήσει “το σκάλισμα” όπως το αποκαλεί των ιστορικών γεγονότων . Παρελθόν, παρόν , μνήμη, προσωπική ιστορία και μια αστυνομική ενδιαφέρουσα πλοκή με κυκλώματα λαθρεμπορίας ναρκωτικών που ξεκινούν από τα Κορνιανά (καμία σχέση με τα Ζωνιανά) και καταλήγουν στο Χόλυγουντ.

 

Ένας εξεγερμένος σκωτσέζος

 

“Πραγματικά θαυμάζω την υπομονή των Ελλήνων”, λέει. Πολιτογραφημένος στην Ελλάδα ,έζησε κι αυτός στο μεγάλο αστικό κέντρο της χωρας, την Αθήνα και τώρα ζει με την ελληνίδα γυναίκα του στο Ναύπλιο. Σκωτσέζος. Που σημαίνει ψυχή ανήσυχη ή καλύτερα ατίθαση, βλέπει με σκεπτικισμό την …υποταγή των Ελλήνων στα κελευσματα της Τρόικα. Μάλλον τη θεωρεί τελείως επιφανειακή. Αγανακτεί με όσα γίνονται στη χώρα τα τελευταία χρόνια. “Δεν υπάρχει τίποτε πια να πάρουν. Ο Έλληνας έδωσε τα πάντα. Και τώρα πάνω σ έναν άνθρωπο με ένα κομμένο μισθό κάθονται όλοι: Η οικογένεια του, η Εφορία , η Τρόικα…Τα έχουν πάρει όλα. Δεν έχει μείνει τίποτε. Τίποτε” λέει. Όσο για το άλλο…ξεσήκωμα , αυτό των Σκωτσέζων…υπερίσχυσε του συναισθήματος , η λογική. “Πρέπει όμως να δοθούν ελευθερίες και προνόμια στη Σκωτία. Αλλιώς θα συνεχίσει να ζητά την ανεξαρτησία της” Όπως ακριβώς και ο ήρωάς του ο ντεντέκτιβ Μαύρος. Μισος Έλληνας-μισός Σκωτσέζος , άνθρωπος που πατά σε δυό βάρκες…”Προσπαθω ν αποδείξω ότι δεν υπάρχουν πια 100% ήρωες. Όλοι έχουν τις αδυναμίες τους” εξηγεί. Όπως και ο Άλεξ Μαύρος. Σχεδόν 100% ήρωας. Με αδυναμίες. Κι απ ότι μαθαίνω έτοιμος για νέες περιπέτειες , στο επόμενο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει σύντομα…   

 

Ακούστε την συνέντευξη:

 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr