«Πόλεμος» για τα κουνούπια στη Κεντρική Μακεδονία

Πόλεμος ξεσπά για ακόμη μια χρονιά μεταξύ της διοίκησης και της αντιπολίτευσης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει το ύψος των 2,6 εκατ. ευρώ.

 

Το θέμα αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων κατά την αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η αντιπολίτευση χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες καθυστερούν σημαντικά, με αποτέλεσμα η δράση να απειλείται να αποδειχθεί αναποτελεσματική, ενώ η διοίκηση από την πλευρά της επιμένει ότι όλα κινούνται εντός των προβλεπόμενων χρονικών πλαισίων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα το ερχόμενο καλοκαίρι. Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννα Τζάκη, απαντώντας σε καταγγελίες της παράταξης του Μάρκου Μπόλαρη περί καθυστερήσεων στις διαδικασίες του σχετικού διαγωνισμού, επισημαίνει ότι η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα και εκφράζει την εκτίμηση ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουνίου.

Απαγορευτικές καθυστερήσεις

Το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών εισάγεται προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του Δημήτρη Μούρνου, ο οποίος είναι μέλος της παράταξης του Μάρκου Μπόλαρη.

Ο ίδιος μέμφεται τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι διαχειρίζεται το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών με “ακατάλληλο” και “αναποτελεσματικό” τρόπο, λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται στην έναρξη του προγράμματος των ψεκασμών.

“Πέρυσι, το πρόγραμμα διάρκειας έξι μηνών συμπτύχθηκε ουσιαστικά σε δύο μήνες, αλλά πληρώθηκε στο ακέραιο. Δυστυχώς, τα ίδια και χειρότερα θα δούμε και φέτος. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η όλη διαδικασία του διαγωνισμού και της υπογραφής των συμβάσεων υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τρεις – τέσσερις μήνες, η όποια εφαρμογή του προγράμματος δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιούλιο. Πέρυσι, που η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού έγινε στις 27 Ιανουαρίου, οι εναέριοι ψεκασμοί άρχισαν τον Ιούνιο και οι επίγειοι τον Αύγουστο. Φέτος που η προκήρυξη έγινε έναν μήνα αργότερα, πότε θα αρχίσει το πρόγραμμα, τον χειμώνα;”, διερωτάται ο κ. Μούρνος στην εισήγηση που καταθέτει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το τρέχον και το επόμενο έτος θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ηλεκτρονικού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, που προκηρύχθηκε από πλευράς περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 27 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου. Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών έχει οριστεί για την Παρασκευή 17 Απριλίου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών δίνεται στα ακόλουθα δεκαέξι μεγάλα υγροτοπικά συστήματα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 1. Δέλτα Αξιού (κοίτη ποταμού), 2. Δέλτα Αλιάκμονα, 3. Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, 4. Εκβολές Γαλλικού, 5. Εκβολές Στρυμόνα, 6. Τεχνητή λίμνη Κερκίνης, 7. Έλος Μίκρας Θεσσαλονίκης, 8. Λιμνοθάλασσα Αλυκής Αγγελοχωρίου, 9. Λιμνοθάλασσα Επανομής, 10. Έλος Αγίου Μάμαντος, 11. Έλος Σάνης και εκβολές Χαβριά, 13. Λίμνη Κορώνεια, 14. Λίμνη Βόλβη, 15. Λίμνη Δοϊράνη και 16. Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου.

Εξάλλου, προβλέπονται ο έλεγχος και η διενέργεια ψεκασμών από εδάφους σε ιδιωτικούς χώρους σε εκατό επιλεγμένους οικισμούς της περιφέρειας, όπου έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα με κουνούπια, λόγω της ύπαρξης βόθρων. Σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης η διαδικασία αυτή αφορά στους εξής οικισμούς: 1. Ανατολικό, 2. Βραχιά, 3. Κύμινα – Μάλγαρα, 4. Σίνδος, 5. Χαλάστρα, 6. Αγία Τριάδα, 7. Κερασιά, 8. Μεσημέρι, 9. Νέοι Επιβάτες, 10. Επανομή, 11. Αγία Παρασκευή, 12. Καρδία, 13. Λακκιά, 14. Μονοπήγαδο, 15. Πλαγιάρι, 16. Τρίλοφος, 17. Άγιος Βασίλειος, 18. Βασιλούδι, 19. Γερακαρού, 20. Καβαλάρι, 21. Κολχικό, 22. Λαγκαδίκια, 23. Πανόραμα, 24. Άγιος Αθανάσιος, 25. Άδενδρο, 26. Γέφυρα, 27. Ελεούσα, 28. Λουδίας, 29. Νέα Μεσήμβρια, 30. Ξηροχώρι, 32. Παρθένιο και Χαλκηδόνα.

Παρεμβάσεις με ψεκασμούς προβλέπονται και για το σύνολο των φρεατίων όπου λιμνάζουν νερά στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης, της Βέροιας, της Νάουσας, της Έδεσσας, των Γιαννιτσών, του Κιλκίς, των Σερρών και του Πολυγύρου.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία