Πολιτική ανάπτυξης στα ελληνικά νησιά

ΦΩΤΟ: LIMENIKO SOMA

ΦΩΤΟ: LIMENIKO SOMA

Την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών.

Το συμβούλιο, όπως ανακοινώθηκε, αποφάσισε να απλοποιήσει τους κανόνες επιθεωρήσεων των πλοίων και να μειώσει το διοικητικό κόστος χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας των επιβατών.

Ο κ. Κουρουμπλής, στο πλαίσιο των επαφών του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισκέφτηκε και το Γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης και ενημερώθηκε για το έργο και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενημερώθηκε ακόμα για τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά δίκτυα και προγράμματα από τον αρμόδιο περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Αλεξάκη και τον Δημήτρη Ανδρούτσο, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε για την ενημέρωση και συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για τη σημαντική δράση της. Αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές και οι κάτοικοί τους σε μια σειρά από θέματα (συνδεσιμότητα, μεταφορές, στελέχωση δομών υγείας, παιδείας κ.α.) και εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- προκειμένου να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.

Ο υπουργός συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων Τζιάνι Πιτέλα, τον οποίο χαρακτήρισε «πραγματικό φίλο της Ελλάδας». Οι δύο άνδρες, εν όψει και του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την απόφαση του Τζιάνι Πιτέλα να διεκδικήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Πιτέλα δήλωσε ότι θα παρέχει στήριξη στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση σε ζητήματα νησιωτικότητας. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέπτεται την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών.

Πηγή: Ναυτεμπορική