Πολιτική κίνηση η δίμηνη παράταση στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μπορεί η κυβέρνηση να δείχνει ότι προστατεύει, έστω και για 2 μήνες, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, όμως αυτό δεν έγινε για να προστατευτεί η κύρια κατοικία, αλλά για να μην υπάρξει έντονη αντίδραση προς τη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, με την κίνηση αυτή κερδίζει πολιτικό χρόνο. Από την άλλη, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να βάλλουν ζεστό χρήμα στα ταμεία τους, χωρίς να αγγίξουν ή και να απειλήσουν προς στιγμήν την πρώτη κατοικία και την ακίνητη περιουσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έτσι λοιπόν, περνάει το ασφαλιστικό με τα προαπαιτούμενα, χωρίς να ανοίξει κι άλλο καυτό μέτωπο, αυτό των στεγαστικών  και μικρών επιχειρηματικών δανείων. Αυτό δίνει επίσης το χρόνο σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, πριν ξεκινήσει η πώληση των επιχειρήσεών τους στα distress funds και πριν αυτά αρπάξουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων μέσω της μετοχοποίησης.

Από την άλλη, δίνεται περισσότερος χρόνος στη κυβέρνηση να δείξει ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές τη προστασία της κύριας κατοικίας φέρνοντας προς συζήτηση ένα νέο, πιο ισορροπημένο πλαίσιο προστασίας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών, για τα νοικοκυριά και τους ελεύθερους επαγγελματίες με στεγαστικά δάνεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όχι βέβαια ότι αναμένεται να γίνει κάτι διαφορετικό, καθώς αυτό που είναι αναμενόμενο είναι ότι τα distress funds θα βάλουν χέρι, αργά ή γρήγορα σε οποιοδήποτε κόκκινο δάνειο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κι ας διακήρυττε ο ΣΥΡΙΖΑ  ότι θα ιδρύσει έναν δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Αυτό το σενάριο έληξε οριστικά όταν η κυβέρνηση όρισε τις ως τις αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού συνεργάσιμου δανειολήπτη.

Το θεσμικό πλαίσιο που θα καθορίζει τη δραστηριοποίηση funds και εταιρειών διαχείρισης στην Ελλάδα, απαγορεύει η δραστηριοποίηση εταιρειών που δεν έχουν έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά το ίδιο ίσχυε και στην Ισπανία. Άλλωστε η γνωστή Akoua, η οποία άρπαζε τα σπίτια των δανειοληπτών στην Ισπανία, με τη βοήθεια της αστυνομίας, είναι ισπανική εταιρεία και έχει ήδη υπογράψει με την Alpha Bank την ίδρυση της Akoua Hellas. Και στην Ισπανία νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν, αλλά αυτό δε στάθηκε εμπόδιο στο να χάσουν τα σπίτια τους οι φτωχοί Ισπανοί δανειολήπτες.