«Πονοκέφαλοι» στην κυβέρνηση στον απόηχο της συμφωνίας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η νομοθέτηση ενός ακόμη «σκληρού» πακέτου με έξτρα φόρους σε συνδυασμό με τη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που οι Ευρωπαίοι «έσπρωξαν» για μετά το 2018, προκάλεσε πολιτική αρρυθμία στην κυβέρνηση.

Το Μαξίμου βραχυπρόθεσμα έχει να διαχειριστεί δύο «ουρές» της απόφασης των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ την περασμένη Τρίτη:

  • Να βρει λύση, εντός μιας εβδομάδας λένε οι πληροφορίες, στα εκκρεμή προαπαιτούμενα.
  • Να διαχειριστεί την γκρίνια βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ στα νησιά.

Για το πρώτο, τα συνήθη αγκάθια είναι φυσικά τα ισοδύναμα. Πού θα βρεθούν δηλαδή τα κονδύλια για την κατάργηση της αναδρομικής ισχύος του ΕΚΑΣ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε χθες «μη δίκαιη τη ρύθμιση» λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην επιστραφούν αυτά τα χρήματα. Λύση αναζητείται και στο θέμα της πώλησης «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, ενώ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικά του Ελληνικού ο ΥΠΟΙΚ Ευκλ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε σίγουρος ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Για το δεύτερο το Μαξίμου άκουσε τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο να χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να σημειώνει ότι κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας και μια σειρά βουλευτών -κυρίως Δωδεκανήσων και Κυκλάδων- να δηλώνουν δημοσίως ότι ψήφισαν «ναι» με βαριά καρδιά.

Το πρόβλημα για τα στελέχη του Μαξίμου είναι πως όλα τα παραπάνω ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο πολιτικό restart που επεδίωκε ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα με αλλαγές στον πολιτικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας.

Πηγή: Ναυτεμπορική