Πορτογαλία: Η τρόικα κλείνει τα βιβλία, η χώρα ψάχνει στρατηγική εξόδου

Κοντά στο τέλος του μνημονίου βρίσκεται και η Πορτογαλία, μετά την -αρκετά διαφορετική- Ιρλανδία, εξετάζοντας τώρα εάν η επάνοδος θα γίνει με πλήρη ανεξαρτησία ή με κάποιου είδους «σωσίβιο ασφαλείας» από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Η τρόικα ολοκληρώνει στη Λισαβόνα την τελευταία αξιολόγησή της ενώ τα πρώτα δειλά μηνύματα από την έκδοση ομολόγων θεωρούνται ενθαρρυντικά.

Το πρόγραμμα στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, την τρίτη κατά σειρά χώρα που προσέφυγε στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης λίγους μήνες μετά την Ιρλανδία, ολοκληρώνεται στα μέσα Μαΐου. Τα πιο πρόσφατα μέτρα λιτότητας, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ψηφίστηκαν μάλιστα μόλις την περασμένη εβδομάδα.  

 

Στην αυστηρή γλώσσα των οικονομικών στοιχείων, το πορτογαλικό μνημόνιο κλείνει ως εξής: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Λισαβόνας βρίσκεται στο τέλος του 2013 στο 4,9% του ΑΕΠ (στοιχεία Eurostat που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη) και με συμφωνημένο στόχο να μειωθεί στο 2,5% μέχρι το 2015. 

Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 129% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία βρισκόταν το Φεβρουάριο στο 15,3% (μειωμένη κατά δύο περίπου μονάδες από το ζενίθ της πέρυσι). 

 

Η οικονομία της Πορτογαλίας παρέμεινε σε ύφεση το 2013, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,4%, ενώ φέτος προβλέπεται ανάπτυξη περί το 1,2% σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.  

Στην κορύφωση της κρίσης του ευρώ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ακουστεί κατά τη διάρκεια συνάντησης του Eurogroup να διαβεβαιώνει εμπιστευτικά τον πορτογάλο ομόλογό του ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε, εάν χρειαζόταν, να υπολογίζει και σε δεύτερο πακέτο στήριξης με την εκπνοή του προγράμματος. 

 

Τέτοιο ενδεχόμενο, πλήρους δηλαδή νέου προγράμματος, δεν συζητείται σήμερα ως σενάριο. Ωστόσο, το ερώτημα που ακόμη εξετάζει η πορτογαλική κυβένρηση είναι το εάν η Λισαβόνα θα κάνει «καθαρή έξοδο», όπως η Ιρλανδία, ή εάν θα προσφύγει σε άνοιγμα προληπτικής γραμμής πίστωσης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Ως πρώτη, μόνο ενδεικτική, δοκιμασία είχε θεωρηθεί η έκδοση δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων την Τετάρτη. Τα αποτελέσματά της θεωρούνται ικανοποιητικά: Η Λισαβόνα δανείστηκε την Τετάρτη με επιτόκιο 3,5752%, με υπερκάλυψη κατά 3,5 φορές. 

 

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου είπε πως η δημοπρασία έδειξε «την ισχυρή εμπιστοσύνη των αγορών στο μέλλον της χώρας», αλλά σημείωσε πως η απόφαση για το πώς θα γίνει η έξοδος από το μνημόνιο δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Τα επίπεδα των επιτοκίων είναι ανάλογα των ιρλανδικών μετά την δική της «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο και, θεωρητικά, δεν θα έρχονταν σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολιτική επιδίωξη του πρωθυπουργού να βγάλει τη χώρα αυτόνομα από το πρόγραμμα στήριξης. Η τελική απόφαση αναμένεται να έχει ληφθεί μέχρι τις 5 Μαΐου, οπότε και συνέρχεται το Eurogroup.

 

 

 

Πηγή: in.gr