Πώς προστατεύεται η πρώτη κατοικία όταν επιτρέπεται η κατάσχεσή της;

Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό λάβαμε ένα μήνυμα που μας εξέπληξε δυσάρεστα! Πίσω από τις λέξεις του μηνύματος, δεν κρύβεται η αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας και της αξιοπρέπειας, ούτε η ρήξη με την τραπεζοκρατία, αλλά αντίθετα η συνεργασία με τις τράπεζες στην πλήρη οικονομική αφαίμαξη του 50% των Ελλήνων που είναι πλέον υπερχρεωμένοι. 

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής: «Καταθέτουμε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πρώτο από τα Σχέδια νόμου κοινωνικής σωτηρίας που θα περιλαμβάνει τα άμεσα μέτρα για την προστασία της κατοικίας των πολιτών & θα απαγορεύει την πώληση δανείων στα διαβόητα «distress funds».

 

Ως εδώ όλα καλά. Ομως, πίσω από τις λέξεις, δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να απαλλάξει τους τραπεζίτες από το τείχος του νόμου 3869/2010 που προστατεύει τους δανειολήπτες από την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους και τους δικαίωνε για τις παράνομες, άκυρες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών τόσο στη σύμβαση δανείων όσο και στη διαδικασία αποπληρωμής. 

 

Τί θα γίνει με την πρώτη κατοικία;

 

Πέρα από τον κατάπτυστο ενδιάμεσο φορέα, για τον οποίο η κυβέρνηση ποτέ δεν συνδιαλέχθηκε ούτε με μια συλλογικότητα δανειοληπτών, και με τον οποίο ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για φυλάκιση και κατάσχεση των σπιτιών όποιων δεν έχουν να πληρώσουν τα τοκογλυφικά ποσά που ζητάνε οι τράπεζες, δηλαδή τρεις και τετράκις αποπληρωμή του αρχικού ποσού δανεισμού, η κυβέρνηση περιορίζεται στο πάγωμα των πλειστηριασμών, όχι όμως και στον τερματισμό των κατασχέσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που είναι κάτι που είχε ταυτίσει προεκλογικα΄ως σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».  

 

Οταν η τράπεζα κατασχέτει το σπίτι και απλά δεν το βγάζει στο σφυρί, δεν σημαίνει ότι σώζεται το σπίτι του υπερχρεωμένου δανειολήπτη. Ο μόνος τρόπος που διασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε άστεγες φυλακισμένες χιλιάδες οικογένειες για χρέη στις τράπεζες είναι όταν διαγράφεται το χρέος τους, όταν εκκαθαρίζεται από όλους τους παράνομους τοκογλυφικούς όρους στη δανειακή σύμβαση και όταν η τράπεζα δεν μπορεί να κατασχέσει την πρώτη και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη. 

 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν κινείται ανεξάρτητα αλλά με βάση όσα ζητάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η τραπεζοκρατία στη χώρα μας. 

 

Δηλαδή, τα κέρδη και οι ζημιές πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr