Πόσες δηλώσεις εκκρεμούν -Πόσο είναι ο φόρος

Μεγάλα φορολογικά βάρη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι, πληρώνοντας, αρχής γενομένης από το τέλος του μήνα, το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

 

Από την επεξεργασία περίπου 5,45 εκατομμυρίων δηλώσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι χθες το πρωί, προέκυψε φόρος για τα 2,296 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά ύψους 3,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά δήλωση έσπασε και το φράγμα των 1.400 ευρώ (διαμορφώθηκε στα 1.414 ευρώ), ενώ με την προσθήκη τουλάχιστον 200.000 δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, ο φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Με δεδομένο ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Ιουλίου περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες θα κληθούν να εκταμιεύσουν τουλάχιστον 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

Για να υποβληθούν εμπρόθεσμα όλες οι φορολογικές δηλώσεις, το σύστημα κανονικά πρέπει να κλείσει στις 00:00 τα μεσάνυχτα – σήμερα θα πρέπει να καταρριφθεί ρεκόρ για το σύστημα Taxis. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι το σύνολο των δηλώσεων υπερβαίνει τα 5,8 εκατομμύρια – για εφέτος υποβάλλουν δήλωση όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους – τότε υπολείπονται να υποβληθούν για σήμερα περισσότερες από 250.000 δηλώσεις.

 

Όποιος δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τη δήλωση, εκτός από το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής (100 ευρώ) και την προσαύξηση του φόρου σε περίπτωση που το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό, κινδυνεύει να μην του αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής, κάτι που επιφέρει πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Δείτε επίσης:

Ξεκίνησε η φοροκαταιγίδα 11 δισ. ευρώ -Τι θα πληρώνουμε ανά μήνα στην εφορία