Πόσο μειώνεται ο δείκτης του αντηλιακού όσο παλιώνει;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όπως όλα τα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης, έτσι και το αντηλιακό έχει ημερομηνία λήξης, η οποία υποδεικνύει πότε σταματά να παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η ημερομηνία λήξης στα αντηλιακά είναι ενδεικτική, καθώς η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς τα αποθηκεύουμε.

Σύμφωνα με το onmed.gr, αν το αντηλιακό διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος, τότε μπορεί να αντέξει για χρόνια. Ωστόσο, σπάνια τηρούνται άριστα μέτρα αποθήκευσης, αφού το καλοκαίρι το αντηλιακό εκτίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στο νερό της θάλασσας.

Αποτέλεσμα είναι να αλλοιώνεται ταχύτερα η σύσταση του αντηλιακού και να παύει να είναι αποτελεσματικό σε διάστημα έξι μηνών έως ενός έτους.

Πόσο μειώνεται ο δείκτης προστασίας όσο περνά ο καιρός

Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 55 αντιστοιχεί σε αντηλιακό με δείκτη 40 ή και 30 μετά από μερικούς μήνες, ιδιαίτερα εάν έχει εκτεθεί στη ζέστη και το νερό.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι χρειάζεται επαρκής ποσότητα αντηλιακού για να είμαστε επαρκώς προστατευμένοι από τον ήλιο. Ο «χρυσός κανόνας» είναι να απλώνουμε 2 ml αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό, ποσότητα που αντιστοιχεί πρακτικά σε ένα γεμάτο σφηνάκι αντηλιακού για όλο το πρόσωπο και το σώμα.

Επίσης, εάν το αντηλιακό δεν είναι καινούριο, καλό είναι να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή αρκετά συχνά, περίπου κάθε 2 με 3 ώρες.