Ποτέ την Κυριακή

Το 85% των ελεύθερων επαγγελματικών, των μικροκαταστηματαρχών είναι υπερχρεωμένοι.

 

Αυτό επισημαίνει από την Πρωτοβουλία αυτοαπασχολούμενων Ελευθεροεπαγγελματιών στο radio1d.gr ο Αλέξανδρος Μήτσιου από τη Θεσσαλονίκη και καλεί τους καταστηματάρχες σε κοινό αγώνα για να μην ανοίξει κανένα κατάστημα τις Κυριακές.

“Θέλουν να εξοντώσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση. Καλούμε όλους όσοι πιστεύουν ότι η Κυριακή ανήκει σ’εμάς να βρεθούμε αυτή την Κυριακή 2 Νοέμβρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Αριστοτέλους με Τσιμισκή στις 10.30 το πρωί και να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια της Κυβέρνησης”, λέει.

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικοί σύλλογοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και η απόφαση που είχε εκδοθεί όριζε πως αυτό το διάστημα δεν θα ετίθετο θέμα λειτουργείας ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές. Το θέμα όμως επανέρχεται από το Νοέμβριο. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αντιδρούν καθώς δεν μπορούν πλέον ν αντιμετωπίσουν τα έξοδα λειτουργίας μιας ημέρας επιπλέον που θα καλούνται πλέον να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

“Όχι μόνο δεν πατά ο κόσμος αφού δεν έχει χρήματα να ψωνίσει, αλλά με το μέτρο αυτό γονατίζουν ό,τι έχει μείνει όρθιο στην αγορά . Για παράδειγμα όσοι νέοι εργάζονται περιστασιακά σε νυχτερινά καταστήματα το Σάββατο για να βγάλουν έστω ένα χαρτζηλίκι θα χάσουν κι αυτοί την ευκαιρία αφού χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στα εμπορικά καταστήματα θα χάσουν τη νυχτερινή τους έξοδο λόγω της αλλαγής στο ωράριό τους τις Κυριακές. Οι εργοδότες των αλυσσίδων δεν ανησυχούν όμως καθόλου. Θα προβούν σε απολύσεις όλων όσοι έχουν κανονική σύμβαση εργασίας με την οποία θα προβλέπεται να πληρώνονται και τα κυριακάτικα και θα αντικαταστήσουν αυτές τις λίγες θέσεις εργασίας με άλλες υποαμοιβόμενες μορφές απασχόλησης. Τελικά όλοι θα βγούμε χαμένοι” εκτιμά ο κ Μήτσιου.

Οι κινητοποιήσεις των μελών της Πρωτοβουλίας Αυτοαπασχολούμενων Ελευθεροεπαγγελματικών θα συνεχίζονται όλες τις Κυριακές μέχρι να αποσυρθεί το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

Στελίνα Μαργαριτίδου

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr