«Πού είσαι νιότη που’ λεγες…»

«Πού είσαι νιότη που’ λεγες πως θα γινόμουν άλλος». Το γνωστό απόσπασμα του ποιητή, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ειδικά στην Αριστερά, για να καταδείξει τις μεταλλάξεις που έχουν υποστεί, ή στις οποίες προσχ ώρησαν οικειοθελώς κόμματα, ιδέες και φυσικά πρόσωπα.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και είναι νέος στην ηλικία και την πολιτική. Ωστόσο στη σημερινή νιότη του ακόμα, «πρόλαβε» να υποστεί αυτή τη μετάλλαξη. Σε έξι μόλις μήνες….

 

Go back, madam Merkel, φώναζε από τα προεκλογικά μπαλκόνια, λίγο καιρό πριν, παραμονές της αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου, στην οποία ο αλός του έδωσε άνετη εντολή να σκίσει τα μνημόνια όπως ο ίδιος υποσχόταν.

 

Η Ελλάδα και αυτή η κυβέρνηση δεν εκβιάζονται , υποστήριζε σ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με κορύφαία στιγμή το πάνδημο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιπουλίου. Ένα δημοψήφισμα που ο ίδιος πρότεινε, ζητώντας από το λαό να πει «Όχι» στους εκβιασμούς των δανειστών.

 

Κι ο λαός του έδωσε αυτό το όχι, με συντριπτική πλειοψηφία, κοντά 62%. Κι ο ίδιος το πήρε αυτό το όχι, και το μετέτρεψε σε «Ναι», λίγα εικοσιτετράωρα μετά.

 

Κι ήρθε στη συνέχεια, να πείσει κι όλο τον ελληνικό λαό ότι αυτό το ναι, σεμέτρα πολύ πιο δυσβάσταχτα από το «τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου», πρέπει να το πει κι ο ίδιος, στη Βουλή, στην κοινωνία, στη φορολογική του δήλωση. Να πει ναι στον πλειστηριασμό των περιουσιακών του στοιχείων από τις τράπεζες, στη μείωση της σύνταξής του, στην αύξηση του χρόνου εργασίας του μέχρι τα βαθιά γεράματα, στο αλατισμένο σουβλάκι του ΦΠΑ 23%.

 

Να πει ναι στον εφιάλτη του τρίτου μνημονίπου των 86 δις, των τρίμηνων ελέγχων της τρόικας, της πιστωτικής ασφυξίας, των νουθεσιών του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ για «περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

 

Δεν ήταν αυτή η εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός. Και το χάπι δεν χρυσώνεται με το σήκωμα των χεριών και τις δηλώσεις τύπου «δεν υπήρχε εναλλακτική λύση». Αυτά, ο ελληνικός λαός τα άκουγε και από το Σαμαρά, το Βενιζέλο, τον Παπακωνσταντίνου, την Όλγα, το Μπάμπη και τα άλλα παιδιά.

 

Αν ήθελε να ακούσει αυτά και να συμμορφωθεί με αυτά, δεν χρειαζόταν να κάνει τη μεγάλη τομή της πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης.

 

Έμενε και με το μέιλ Χαρδούβελη. Θα του έβγαινε και…κοψοχρονιά…

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr