Πού σκοντάφτει η αυτονομία στη θέρμανση με φυσικό αέριο

Πρώτα θα ενημερώνονται οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών για τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φυσικού αερίου, και εφόσον oι συνιδιοκτήτες δεν συμφωνήσουν να αλλάξει ο κεντρικός καυστήρας πετρελαίου, τότε ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να προχωρά στην αυτονόμησή του από την κεντρική θέρμανση.

 

Πρόκειται για την επίσημη άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ), που συμπίπτει εν πολλοίς με εκείνη του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δυνατότητα αυτονόμησης κάποιου από την κεντρική θέρμανση πετρελαίου και την τοποθέτηση στο διαμέρισμά του ενός ατομικού λέβητα με φυσικό αέριο.
 

Γιατί λοιπόν τότε δεν προχωρά η επίμαχη ρύθμιση ;

Αφενός γιατί το υπουργείο ανησυχεί για τις αντιδικίες που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των ενοίκων στις πολυκατοικίες, αφετέρου γιατί θεωρεί ότι μπορεί μεν η ΠΟΜΙΔΑ να έχει βάλει νερό στο κρασί της, αλλά χρειάζονται μερικές ακόμη ημέρες (ή εβδομάδες) προκειμένου να υπάρξει ταύτιση στις απόψεις των δύο πλευρών. Στόχος είναι η τελική ρύθμιση που θα τεθεί σε δημόσια σιαβούλευση να προκαλέσει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ρύθμιση για την αυτονομία ενώ μέχρι και πριν από μερικά 24ωρα προβλεπόταν να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου (σσ: τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ή σήμερα ή από Δευτέρα), τώρα στο υπουργείο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Ισως αποτελέσει μια ξεχωριστή ρύθμιση ώστε να συμπεριληφθεί σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση σε μερικές εβδομάδες.

Αραγε αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα προλάβουν την αυτονομία ούτε αυτόν τον χειμώνα ; Οχι, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. Αλλωστε η κατάθεση της είναι θέμα χρόνου. Τι φοβούνται όμως τόσο πολύ οι ιδιοκτήτες με συνέπεια να προβληματίζεται και το υπουργείο ;

Οτι αν δοθεί σε κάθε ιδιοκτήτη πολυκατοικίας η δυνατότητα ανεξέλεγκτης αυτονόμησης, τότε τα ισχυρότερα οικονομικά νοικοκυριά θα βάλουν ατομικούς λέβητες, σταματόντας να πληρώνουν το πάγιο που αναλογεί στα χιλιοστά τους, με συνέπεια αυτό να επιμεριστεί σε όλους τους υπόλοιπους, και οι γενικές συνελέυσεις να μετατραπούν σε ρίνγκ.

Φαίνεται πάντως από τη χθεσινή πρόταση που υπέβαλε η ΠΟΜΙΔΑ στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Μανιάτη – είχε προηγηθεί μεταξύ τους συνάντηση- ότι οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών έχουν βάλει αρκετό νερό στο κρασί τους.

 

Δείτε επίσης:

Με ποιές προϋποθέσεις η θέρμανση με φυσικό αέριο σε μεμονωμένα διαμερίσματα