Πριν ψηφίσεις, θυμήσου!

Το θέμα δεν είναι τι σου ζητάνε αυτοί, αλλά τι τους ζητάς εσύ; Τους ζητάς να περισώσουν την επικουρική σου σύνταξη από νέο κόψιμο, να μειώσουν το φόρο σε σένα που δεν έχεις εισόδημα, να γλιτώσουν το σπίτι σου από τον πλειστηριασμό επειδή χρωστάς φραγκοδίφραγκα.

 

Παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρήκαν οι αθεόφοβοι της κυβέρνησης να στείλουν στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο – δηλαδή τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου-το οποίο πρέπει να ψηφίσουν μέχρι τη Δευτέρα, για να το πάρει υπό μάλης ο Στουρνάρας και να το καταθέσει στους υπόλοιπους υπουργούς της ευρωζώνης.

 

Με ποιο αντάλλαγμα; Προφανώς… κανένα, αφού μπορεί ο ίδιος, η κυβέρνηση και τα συμβεβλημένα με αυτήν ΜΜΕ να διακηρύσσουν ότι αρχίζει από Δευτέρα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

 
Όμως ευρωκάλπη στήνεται και στην Ελλάδα. Κι εσύ, αγαπητέ ψηφοφόρε, είτε κάνεις τον κόπο να προσέλθεις είτε όχι, καλό είναι να γνωρίζεις τι σου σερβίρουν 25 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Αλλά κυρίως τι σου ετοιμάζουν για αμέσως μετά την απομάκρυνσή σου από την κάλπη.
Μην κάνεις καν τον κόπο να ρωτήσεις. Διαψεύδουν τα πάντα. Ακόμη και αυτά που έχουν υπογράψει. Στα φέρνω πάντα με το μαλακό.

 

Το αναθεωρημένο μνημόνιο ομιλεί για νέο ασφαλιστικό τον Οκτώβριο. Στο ίδιο κείμενο περιγράφεται και το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού: 7,7 δισ. ευρώ είναι αυτό το κενό. Στο ίδιο αναφέρεται και το άνοιγμα των πλειστηριασμών, ώστε τα σπίτια να αλλάζουν χέρια σε δευτερόλεπτα και μάλιστα στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας. Είπαν ότι «θα χυθεί αίμα» αν πειράξει κανείς την πρώτη κατοικία του Έλληνα. Λίγες μέρες μετά, και η πρώτη κατοικία βγαίνει στο σφυρί και αίμα, από τους ίδιους, δε χύθηκε, αλλά από τους Έλληνες πολίτες. Πού είναι οι βουλευτές, οι συνδικαλιστές που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι θα προχωρήσουν άλλα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού;

 

Για να μην πας, όμως, απροετοίμαστος στην κάλπη, διάβασε παρακάτω. Σε αφορά:

1.
Είσαι συνταξιούχος και εισπράττεις επικουρική σύνταξη; Θα σου την κόψουν από τον Ιούλιο, να είσαι σίγουρος. Διότι ενεργοποιείται η ρήτρα των μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το όποιο ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα δίνει τόση επικουρική σύνταξη όση του επιτρέπουν τα οικονομικά του.

Για άλλη μία φορά το μάρμαρο θα το πληρώσει ο συνταξιούχος, ο οποίος θα κληθεί πρώτος να μεταβεί στην κάλπη.
Ξέρεις τι σημαίνει αυτό για την τσέπη σου, αγαπητέ συνταξιούχε; Ότι από τον Ιούλιο ξέχνα ένα επιπλέον 10% της σύνταξής σου και από του χρόνου βλέπουμε. Βλέπεις το τεστ για να ισχύει η ρήτρα «ό,τι εισπράττω δίνω» θα επανεξετάζεται σε ετήσια βάση. Τον νου σου. Μην σφυρίζεις αδιάφορα όταν θα μαθαίνεις ότι οι απολύσεις συνεχίζονται ή ότι περικόπτονται οι μισθοί. Να ξέρεις ότι τα δοχεία συγκοινωνούν. Κόβουν του άλλου τον μισθό και την πληρώνει η σύνταξή σου.

2.
Και σαν να μην έφτανε αυτό θα σου παρακρατούν ολόκληρο τον φόρο που αναλογεί στη σύνταξή σου. Όχι ξεχωριστά στην κύρια και στην επικουρική. Στο άθροισμα. Θα χάσεις και από εκεί ένα κομμάτι της σύνταξής σου.
Ναι, ξέρουμε τι σου είπαν. Ότι δεν είναι επιπλέον λεφτά και ότι πρόκειται για χρήματα που ούτως ή άλλως θα πλήρωνες με το εκκαθαριστικό της εφορίας. Ναι, καλέ μου συνταξιούχε, ισχύει αυτό. Μόνο που θα σου τα έπαιρναν τον Ιούλιο του 2015. Τώρα, θα βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να τα πληρώνεις σε μηνιαίες δόσεις. Άλλη μια υποχρέωση ήρθε πιο κοντά. Τι δεν καταλαβαίνεις;

3.
Τι άλλο σου είπαν; Ότι είναι έκτακτος φόρος η εισφορά αλληλεγγύης; Ναι, απλώς αυτό το έκτακτο μέτρο θα ισχύσει μέχρι το 2017.
Και μάλιστα θα φροντίσουν και αυτό να στο παρακρατούν σε μηνιαίες δόσεις. Τι σου είπαν; Ότι δεν θα χρειαστεί να το πληρώνεις με το εκκαθαριστικό; Κανένα πρόβλημα, αφού μπορείς να αντέξεις άλλο ένα χτύπημα στη ρευστότητά σου.

4.
Αυτό που θα σου πούμε τώρα είναι το… καλύτερο. Αν αγοράσεις σπίτι (δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι κάτι που προς το παρόν δεν φορολογείται), θα πρέπει να δικαιολογήσεις το πόθεν έσχες βάσει των αντικειμενικών αξιών. Και ας είναι το πραγματικό τίμημα μικρότερο. Αν όμως χρωστάς στην εφορία, κινούν διαδικασία ώστε και να μπορούν να στο βγάλουν στον πλειστηριασμό και το τίμημα να μπορεί να πέσει ακόμη και στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.
Δύο μέτρα και σταθμά; Μονά – ζυγό δικά τους; Σκέψου ό,τι θες. Το μέτρο πάντως περιγράφεται στο νέο μνημόνιο. Αν θα το ψηφίσει η ελληνική Βουλή; Τι να σου πούμε τώρα κι εμείς, αγαπητέ ψηφοφόρε; Κρίνε μόνος σου και κάνε τους υπολογισμούς σου…

5.
Πρώτα να ψηφίσεις και μετά να πληρώσεις. Όχι πολλά. Μόλις 2,44 δισεκατομμύρια ευρώ είναι για τον ΕΝΦΙΑ. Ναι, εσύ και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες της χώρας. Ακόμη κι αν δεν πρόλαβες να ξεπληρώσεις το χαράτσι;

6.
Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας θα έχεις ακούσει για την επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 26%. Όχι, ζημιές δεν μπορείς να έχεις, διότι θα ενεργοποιηθούν τα τεκμήρια και θα φορολογηθείς με 26% επί του τεκμαρτού εισοδήματος και όχι του πραγματικού.
Τι είπες; Πράγματι δεν είχες εισόδημα; Και ποιον ρώτησες, ρε φίλε; Οι ζημιές απαγορεύονται, δεν το είπαμε; Και εσύ, μισθωτέ, μην νομίζεις ότι θα τη βγάλεις καθαρή. Ξέχνα τις εκπτώσεις φόρου. Ούτε για ιατρικές δαπάνες δεν δίνουν.

Και το καλύτερο για το τέλος: σύνταξη για όλους λίγο πριν το 100!
Όρια ηλικίας και υπολογισμός σύνταξης οι κρυφές βόμβες του νέου ασφαλιστικού.  Όταν ο Γιάννης Βρούτσης και το επιτελείο του έβγαιναν με βλέμμα σκυθρωπό από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ήταν εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι είχαμε υποχρεωθεί ως χώρα να αποδεχτούμε περισσότερα μέτρα από αυτά που έβγαιναν επισήμως προς τα έξω.

 

Η κυβέρνηση:
♦ Έλεγε ότι θα μειωθούν οι εισφορές – εργαζομένου και εργοδότη – κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο («για να τονωθεί η απασχόληση» μας είπαν στη συνέχεια).
♦Παραδεχόταν ότι θα καταργηθούν κάποια κοινωνικά επιδόματα του ΟΑΕΔ.
♦ Ψιθύριζε ότι θα υπάρξει μείωση μισθών για τους μακροχρόνια ανέργους που θα έβρισκαν δουλειά, μέσα από το ψαλίδισμα των τριετιών (σ.σ.: για το καλό τους, βεβαίως βεβαίως, διότι, όπως λέει και το κυβερνητικό απόφθεγμα, «καλύτερα να δουλεύεις με λιγότερα παρά να μη δουλεύεις καθόλου»).
♦ Ακόμη και τις περικοπές στο ύψος των επικουρικών συντάξεων παραδεχόταν – πώς θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, άλλωστε, όταν η ίδια η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ποσοτικοποιούσε την περικοπή στα 340 εκατομμύρια ευρώ.

 

Τελικά, ύστερα από τις παραπάνω παραδοχές, ήρθε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα παραρτήματα και τις υπογραφές των Ελλήνων υπουργών.

 

Τον Οκτώβριο η ελληνική Βουλή (με τη σημερινή της σύνθεση άραγε;) θα πρέπει να ψηφίσει έναν νέο ασφαλιστικό νόμο, του οποίου οι διατάξεις θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Δηλαδή, πριν καν ενεργοποιηθεί η μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010 – η οποία ουσιαστικά μειώνει τις συντάξεις για όσους βγουν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, έρχεται μια καινούργια.

 

Η αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν είναι σαφής και κάνει λόγο για «παραμετρικές αλλαγές». Οι παραμετρικές αλλαγές ενός ασφαλιστικού συστήματος, όμως, δεν είναι άλλες από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

 

Αποσιωπήθηκε το ζήτημα. Σιγήν ιχθύος τηρεί ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος ακόμη δεν μας έχει ενημερώσει για το τι ειπώθηκε – και, το κυριότερο, για το τι συμφωνήθηκε – πίσω από τις κλειστές πόρτες της διαπραγμάτευσης.

 

Ακόμη και τώρα, που η έκθεση έφερε το ζήτημα στην επιφάνεια, η σιγή ιχθύος δεν…έσπασε.
Ύστερα, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, αν δηλαδή επιβραβευθεί η σημερινή πολιτική, ξανανοίγει αμέσως και το θέμα του ασφαλιστικού.

 

Όμως τα πολιτικά και εκλογικά σενάρια, ανεξάρτητα από τη βασιμότητά τους, κινούνται πέρα από το κρίσιμο: την ουσία των παρεμβάσεων.

Τώρα μας παίρνουν το «ρέστο» του 2010.
Τι ήθελε η τρόικα να κάνει το 2010 και δεν το πέτυχε; Τι ενδεχομένως θα ζητήσει τώρα;
Το πρώτο σενάριο: Η σύνταξη των 360 ευρώ – η οποία αποτελεί το κομμάτι της σύνταξης του οποίου τη χρηματοδότηση εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο – να μη δίδεται σε όλους, αλλά μόνο σε όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό το μέτρο αυτομάτως θα περιορίσει δραστικά τη σύνταξη όσων φύγουν από εδώ και στο εξής από την αγορά εργασίας και θα γλιτώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από το κράτος σε ετήσια βάση.

 

Το δεύτερο σενάριο: Η βασική σύνταξη. Υποτίθεται ότι το ποσό των 360 ευρώ θα προσαρμοζόταν από τις αρχές του 2015 με βάση διάφορους δείκτες, μεταξύ των οποίων και η πορεία του ΑΕΠ. Με μια απλή αλλαγή στον ορισμό, η βασική σύνταξη θα πέσει στα Τάρταρα. Τι να αρχίσει να λαμβάνεται υπόψη ο δείκτης του ΑΕΠ από το 2015 και τι από το 2010; Και μόνο αυτό να γίνει, όμως, θα χαθούν τουλάχιστον 60 ευρώ από κάθε συνταξιούχο.

 

Το τρίτο σενάριο; Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τη βασική σύνταξη, θα πειραχτεί το πρώτο κομμάτι της σύνταξης. Αυτό κι αν θα είναι μέτρο που θα γλιτώσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό! Να πάνε, δηλαδή, να πειράξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης ή να λάβουν υπόψη το σύνολο των αποδοχών από το 2001 μέχρι το 2010 προκειμένου να υπολογίσουν τη σύνταξη.

 

Τα σενάρια παίζουν… όλα. Σε λίγους μήνες όλοι θα γνωρίζουμε ποια απ’ αυτά θα μείνουν στα συρτάρια και ποια θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή.

 

Ωστόσο υπάρχει ένα ερώτημα: Γιατί όλα αυτά; Υπάρχει όμως και μια απάντηση: Διότι υπάρχει ρήτρα. Αυτός είναι ο λόγος.
 

Γιατί ακόμη και αν, έχουν οργανωθεί 20.210 κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το 2010, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο το δρόμο της Ελλάδας προς τον γκρεμό. Ούτε οι βουλευτές αλλά ούτε και συνδικαλισταράδες έκαναν κάτι ουσιαστικό για αυτό. Άφησαν το λαό μόνο και αβοήθητο… Άραγε τώρα πώς θα ζητήσουν την ψήφο του;

 
Danioliptes.gr με πληροφορίες από την Εφημερίδα Ποντίκι