Προ των πυλών η κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Φέρνει δριμύ ψύχος και χιόνια, ίσως και στο κέντρο της Αθήνας

Προ των πυλών είναι η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» που θα φέρει χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα.

Σύμφωνα με το meteo, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι βροχές, χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, έντονο ψύχος και πολύ θυελλώδεις άνεμοι. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας και της Κεντρικής και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, και προς το βράδυ στην Αττική, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται τη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία έως το μεσημέρι και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στη Ήπειρο από το μεσημέρι.

Χάρτης για την κακοκαιρία «Ηφαιστίων»
Σε χάρτη του meteo παρουσιάζεται η βροχή και το χιόνι που αναμένονται κατά το τρίωρο 5/1/2020, 23:00 – 6/1/2020, 02:00, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές των κυριοτέρων φαινόμενων.


Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση που στα βόρεια θα αγγίξει τους 4 με 6 βαθμούς. Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στον Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και τη Δευτέρα των Θεοφανείων

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικός παγετός σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές προβλέπει ο καιρός για την ημέρα των Θεοφανείων. Οπως αναφέρει το meteo, χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και Βορειοανατολική Πελοπόννησο που γρήγορα θα περιοριστούν στην Αττική και στην Εύβοια. Η κακοκαιρία φέρνει ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Κακοκαιρία: Εκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Η ψυχρή εισβολή έρχεται από την Κυριακή και από τα βόρεια με χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τον παγετό.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή
Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα), καθώς και στα ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που θα ενισχυθούν βαθμιαία στα πελάγη στα 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια απο δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.Η θερμοκρασία σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Βαθμιαία θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα 7 με 8 μποφόρ και το βράδυ στο Θρακικό στα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Από 0 (μηδέν) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -2 (μείον 2) έως 2 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 ενισχύομενοι στο Ιόνιο στα 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές, καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια και χιόνια στα ορεινά και στις βορειότερες περιοχές στα ημιορεινά. Βαθμιαία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα πεδινά της Θεσσαλίας, στις Σποράδες ενώ από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές στην ανατολική Στερεά την Εύβοια (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400μέτρα) καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα ανατολικά στα 7 με 8 και την νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες ενώ από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά των Κυκλάδων καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Απο το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν στις Κυκλάδες στα 7 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα θα χιονίσει και σε χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400μέτρα), ενώ τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές απο το μεσημέρι. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι 5 με 7 μποφόρ, απο το απόγευμα 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα απο δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα θα χιονίσει και στα ημιορεινά. Από το βράδυ θα χιονίσει και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400μέτρα).
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βόρειοι 5 με 7 και το βράδυ στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις αρχικά στα γύρω ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Καλλιάνος για κακοκαιρία: Ισως χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος ενημέρωσε για την επερχόμενη κακοκαιρία. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας. «Στην Αττική, από το βράδυ της Κυριακής και ιδιαιτέρως τη Δευτέρα και την Τρίτη (μέχρι το πρωί – μεσημέρι), οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν τμήματα του νομού από το υψόμετρο των 250-300 μέτρων και υψηλότερα. Με πιθανές εξάρσεις που μπορεί να έχουμε, ίσως οι χιονοπτώσεις κατέβουν και χαμηλότερα και επηρεάσουν και το κέντρο της πόλης. Με λίγα λόγια, νομίζω ότι θα χιονίσει από τα βόρεια προάστια και βορειότερα, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν θα χιονίσει στο κέντρο. Δίνω μια πιθανότητα γύρω στο 45-50% για πρόσκαιρη χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκτιμώ ότι έχει σχεδόν “κλειδώσει” η χιονόπτωση και σε χαμηλά υψόμετρα (τοπικά) στα βόρεια, δυτικά, βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νομού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλλιάνος.

Θωρακίζονται οι Εθνικές οδοί ενόψει της κακοκαιρίας
Οι Εθνικές οδοί έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ενόψει της κακοκαιρίας και καλούν τους οδηγούς να αποφύγουν τους άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας. Η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει στους οδηγούς να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και τονίζει μεταξύ άλλων ότι απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στην Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Παράλληλα, και καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται διαρκώς. Τροχαία και Πυροσβεστική θα βρίσκονται στους δρόμους για να συντονίζουν και να συνδράμουν.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσουν από την Κυριακή οι αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη τη χώρα. Με απόφαση της Τροχαίας απαγορεύεται από την Κυριακή ως τη Δευτέρα η κυκλοφορία οχημάτων άνω του 1,5 τόνου για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της κακοκαιρίας.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kakokairia-ifaistion-stin-katapsyxi-i-hora