Προανακριτική: Αντίστροφη μέτρηση για τα πορίσματα -Τι θα ζητούν τα κόμματα για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Ξεκινά σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της σύνταξης των πορισμάτων της προανακριτικής επιτροπής ενόψει της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής την Τετάρτη στις 11.30.

Νεα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής χθες και σήμερα βάζουν τις τελευταίες πινελιές στις πορισματικές τους αναφορές προκειμένου την Τρίτη να τις καταθέσουν στην γραμματεία της επιτροπής.

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για την προανακριτική
Τα πορίσματα και των δύο αυτών κομμάτων αναμένεται να είναι εκατοντάδων σελίδων με το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας να ξεπερνά και τις 400 σελίδες.
Στο κείμενο του πορίσματος της Νέα Δημοκρατία θα απαντώνται όλα τα θέματα που έχουν προκύψει αυτούς τους μήνες συνεδριάσεων της προανακριτικής και θα γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση της κάθε κατάθεσης μάρτυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις που είχε κάνει το κυβερνών κόμμα όσον αφορά τα αδικήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και θα ζητά τη δίωξη του για αρκετά από τα αδικήματα που είχαν περιγραφή στις δύο προτάσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ιδιαίτερη έμφαση στην σύσταση εγκληματικής συμμορίας, στη δωροληψία κυβερνητικού αξιωματούχου και στην εκβίαση.

Το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ για την προανακριτική
Παρόμοια στάση θα κρατά στο πόρισμα του και το Κίνημα Αλλαγής στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα αδικήματα για τα οποία πρέπει να διωχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ενώ θα γίνεται αναφορά και στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ως συμμετέχουσα, με εστιάσει στα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας θα χωρίζεται σε δύο κεφάλαια Το ένα θα αφορά την υπόθεση Novartis και το δεύτερο την διεύρυνση του κατηγορητηρίου και τις ενδείξεις για εμπλοκή του πρώην υπουργού και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις. Αναφορές θα υπάρχουν και σε μη πολιτικά πρόσωπα εκδότες και δημοσιογράφους που έβαλε στο κάδρο ο Σάμπι Μιωνή για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της πιθανής εμπλοκής τους από την τακτική Δικαιοσύνη αλλά και για εισαγγελικούς λειτουργούς.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως εάν η Ελένη Τουλουπάκη θα περιγράφεται στο πόρισμα ή θα αναφέρεται ονομαστικά. Ειδικό κομμάτι θα υπάρχει για τους προστατευόμενος μάρτυρες Μάξιμο Σαράφη και Αικατερίνη Κελέση μαζί με τα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι είναι προβληματική η ένταξη τους στο καθεστώς προστασίας.

Όσον αφορά το δεύτερο κεφάλαιο με την διεύρυνση του κατηγορητηρίου και τα επιπλέον αδικήματα θα γίνεται αναφορά στα όσα αποκάλυψε στην επιτροπή ο Σάμπι Μιωνή για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10/3/2016 παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του κ.Παπαγγελόπουλου.

Την Τρίτη αναμένεται να καταθέσει στην προανακριτική το υπόμνημα του και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος γεγονός που ίσως αναγκάσει τα κόμματα να το συμπεριλάβουν στις πορισματικές τους αναφορές και άρα να χρειαστεί να τις συμπληρώσουν πριν τις συζητήσουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση της Τετάρτης όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία συνεδρίαση πριν και την τυπική ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής. Στη συνέχεια όλα τα κόμματα θα παραδώσουν τις πορισματικές τους αναφορές στον πρόεδρο της Βουλής ενώ η συνεδρίαση στην ολομέλεια προκειμένου να συζητηθούν τα πορίσματα και στη συνέχεια να γίνει η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του κ. Παπαγγελοπούλου στο ειδικό δικαστήριο αναμένεται να γίνει στις 22 Ιουλίου.


Πηγή: iefimerida.gr