Προελαύνουν προς τη Βαγδάτη οι τζιχαντιστές αντάρτες

Σκληρές μάχες ιρακινών στρατιωτών με τους τζιχαντιστές αντάρτες της ISIS διεξάγονται στην πόλη Μπακούμπα, μόλις 60χλμ από την Βαγδάτη, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, τμήμα της πόλης έπεσε προσωρινά στα χέρια των σουνιτών ανταρτών, ενώ σε ανταλλαγή πυρών σε αστυνομικό τμήμα σκοτώθηκαν 44 κρατούμενοι.

 

Συγκρούσεις και στη Συρία

Σκληρές μάχες φέρνουν αντιμέτωπους στην ανατολική Συρία (κοντά στα ιρακινά σύνορα) αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τους τζιχαντιστές του ΙSIS.

Το βράδυ της συγκρούσεις σημειώθηκαν στο χωριό Μπασίρα, στο ανατολικό τμήμα της πλούσιας πετρελαϊκής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ.

Από τον Ιανουάριο, οι άλλοτε σύμμαχοι κατά του καθεστώτος Άσαντ έχουν γίνει εχθροί. Οι αντάρτες, μετριοπαθείς και ισλαμιστές που έχουν συμμαχήσει με το Μέτωπο αλ-Νόσρα, το συριακό κλάδο της Αλ-Κάιντα, διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ΙSIS, λόγω των ηγεμονικών βλέψεών του και της εξαιρετικά βάρβαρης συμπεριφοράς του.

Τα προπύργια του ISIS είναι η επαρχία Ράκα (βόρεια), καθώς και τμήματα των επαρχιών Χάσακα (βορειοανατολικά) και Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά).

 

Και μια απαισιόδοξη πρόβλεψη

Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού του ιρακινού κουρδιστάν Νεχιρβάν Μπαρζανί, ο οποίος είπε στο BBC ότι δύσκολα πλέον μπορεί κανείς να μιλά για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, καθώς οι σουνίτες αισθάνονται παραμελημένοι από τη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιστρέψει η χώρα στην κατάσταση πριν από την προέλαση των ανταρτών της ISIS.

 

Το θρίλερ με τους Τούρκους ομήρους

Στην Τουρκία, η Δικαιοσύνη απαγόρευσε στα ΜΜΕ να μεταδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία για την υπόθεση των 80 ομήρων που έχουν απαχθεί από τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη.

Η Άγκυρα έχει συνομιλίες με στόχο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών, οι οποίοι είναι, σύμφωνα με την ίδια, καλά στην υγεία τους.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι αντάρτες του ISIS δεν έχουν διατυπώσει κάποιο πραγματικό αίτημα για την απελευθέρωσή τους.

«Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες. Κάνουμε το μέγιστο δυνατό» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η υπόθεση της απαγωγής αναζωπύρωσε την πολεμική όσον αφορά τους δεσμούς που φέρεται ότι διατηρεί η Τουρκία με τις πιο ριζοσπαστικές ανταρτικές οργανώσεις που μάχονται κατά του Άσαντ στην Συρία, μεταξύ των οποίων είναι και η ISIS.