Προγραμματικές δηλώσεις σε δύο μέρη

Σε δύο άξονες θα κινηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες ενόψει της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων από το απόγευμα της Κυριακής στις 19:00. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προγραμματικές δηλώσεις θα αφορούν σε δύο μέρη: α) Το πρώτο πεντάμηνο (μέχρι τέλος Ιουνίου) που θα αφορούν στο πρόγραμμα- γέφυρα και β) τα επόμενα 3,5 χρόνια.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας και το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. «Λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία», σημείωσαν ακόμη.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και η τακτική του κόμματος στη Βουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. απασχόλησαν και τη χθεσινοβραδινή, πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και στη συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτενής θα είναι η παρουσίαση στη Βουλή της κατάστασης που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση. Στη Βουλή θα παρουσιαστεί πλήρης καταγραφή της κατάστασης, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στο σύνολό της η ΚΟ θα εκφράζει την στήριξή της στις διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξάγει η κυβέρνηση.