Πρόκληση για τη Μέρκελ η συμμετοχή Ολάντ στην σύνοδο του Νότου

Το γεγονός και μόνο της συμμετοχής του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη συνάντηση του «Club Med» στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του  πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μια μεγάλη πρόκληση, γράφει στο κύριο άρθρο της Deutsche Welle.

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/BALTAS KOSTAS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/BALTAS KOSTAS

Μια μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα η Γερμανίδα καγκελάριος θα πάει στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο με απώτερο στόχο να συμφωνήσουν στα σημαντικότερα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέτοιες συναντήσεις ήταν συνήθως θέμα ρουτίνας, αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Παλαιότερα, σε περιόδους κρίσης, η γαλλογερμανική ατμομηχανή οδηγούσε την Ευρώπη, αλλά τώρα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Λαμβανομένων υπ’ όψιν της δημιουργίας ομάδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, του Brexit και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στη νότια Ευρώπη, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ολοένα και λιγότερο κοινούς στόχους. Με τη σημερινή συνάντησή τους θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους, ώστε να συντηρήσουν τουλάχιστον την εντύπωση της ενότητας.

Κοινά σχέδια υπάρχουν και με αυτά θα ασχοληθούν κυρίως κατά τη συνάντησή τους. Ταυτόχρονα όμως θα προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν τις διαφορές. Γι’ αυτό Μέρκελ και Ολάντ θα παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία την εδώ και καιρό επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή «Αμυντική Ενωση».

Με αυτό το σχέδιο, συνεχίζει η Deutsche Welle, θέλουν να αντιμετωπίσουν τον απροσδιόριστο φόβο των πολιτών ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου ευρωσκεπτικισμού. Η Ε.Ε. θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της και να τα ελέγξει.

Η κατάσταση στην Ευρώπη για την καγκελάριο Μέρκελ δεν είναι ευχάριστη: Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις της σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ήταν ψυχρές και όχι ιδιαίτερα γόνιμες. Οι χώρες του Βίζενγκραντ εμφανίζονται ως νέα ομάδα έτοιμη να αντιπαρατεθεί με την δυτική E.E.

Μια δεύτερη ομάδα μόλις διαμορφώθηκε στο νότια της Ευρώπης και μάλιστα με πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το Club Med αγωνίζεται κατά της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας και κατά του Συμφώνου Σταθερότητας. Επιπλέον, οι χώρες του νότου ζητούν επενδυτικά προγράμματα, κοινοτικοποίηση των χρεών και πολλά άλλα.

Στη συνάντηση του Club Med πήρε μέρος και ο Φρανσουά Ολαντ, αλλά χρησιμοποίησε προσεκτική ρητορική ως προς τα «γερμανικά λάθη». Το γεγονός και μόνο της συμμετοχής του Γάλλου προέδρου, αν και απολαμβάνει μεγάλης ανοχής στη δημιουργία χρεών εδώ και χρόνια, είναι για τη Μέρκελ μια μεγάλη πρόκληση. Εξακολουθεί να χρειάζεται τον Ολάντ ως σύμμαχο διότι και το φωτοστέφανο της δικής της εξουσίας έχει ξεθωριάσει. Παρόλα, τίποτα δε γίνεται χωρίς αυτήν στην Ευρώπη.

Το Βερολίνο γνωρίζει ότι ο Ολάντ βρίσκεται στο τέλος του πολιτικά. Η εικόνα όμως μιας γαλλογερμανικής διαμάχης θα ήταν μοιραία.

Τα παλαιά γαλλογερμανικά σχέδια για περισσότερη συνεργασία στην Ευρωζώνη ή για την εμβάθυνση της Ε.Ε. έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Τώρα προέχει μόνο «να διατηρηθούν τα υπόλοιπα», όπως λένε αξιωματούχοι και των δύο πλευρών.

Η Μέρκελ και ο Ολαντ έχουν επίσης και ένα άλλο κοινό σχέδιο, να σώσουν τον Ματέο Ρέντσι. Θέλουν να κάνουν τα πάντα για να σταθεροποιηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός και να παραμείνει στην εξουσία, διότι πρέπει να επιβιώσει ενός επικίνδυνου δημοψηφίσματος.

Αν στην Ιταλία έρθει στην εξουσία το κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Brexit συνοδευτεί από ένα Itexit, το ευρώ και η Ευρώπη θα έχουν τελειώσει. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζουν τη σοβαρότητα τη καταστάσεως, καταλήγει η Deutsche Welle.

Πηγή: Deutsche Welle