Προκλητικές παραδοχές για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Πάνος Ψυχάρης, δεν ήταν ο μοναδικός που παραδέχτηκε ότι πήρε 15 εκατ. δάνειο με εγγύηση μόνο την υπογραφή του. Δηλαδή με εγγύηση αέρα. Στις αρχές Αυγούστου παραδέχτηκε το ίδιο και ο ιδιοκτήτης της εκδοτικής εταιρείας «Πήγασος», Φώτης Μπόμπολας. Όπως είχε δηλώσει, οι τράπεζες προ κρίσης έδιναν δάνεια χωρίς καλύψεις και εγγυήσεις.

Αν οι παραπάνω ομολογίες δεν είναι παραδοχές για τα παράνομα θαλασσοδάνεια, τότε τι είναι; Από τις παραπάνω παραδοχές όμως, αυτό το οποίο πρέπει να επισημάνει κάποιος είναι η ειλικρίνεια των δύο εκδοτών. Δεν είπαν ψέματα οι δύο εκδότες. Και επίσης πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν διέπραξαν έγκλημα. Δεν εξαπάτησαν κανέναν. Δεν εξαπάτησαν κάποια τράπεζα. Για τον απλούστατο λόγο ότι καμία από αυτές τις τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, δεν αρνήθηκε να τους χορηγήσει κάποιο δάνειο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς και με ποιες εγγυήσεις έδωσαν τόσο υψηλά δάνεια οι τράπεζες σε τουλάχιστον δύο εκδοτικά συγκροτήματα; Δεν τους ενδιέφερε τους τραπεζίτες αν θα πάρουν πίσω τα εκατομμύρια που δάνεισαν ή όχι; Ποιος καθησύχασε τις τράπεζες και τις παρότρυνε να χορηγήσουν αυτά τα υψηλά δάνεια, δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση, παρά μόνο αέρας κοπανιστός; Ποιος μεσολάβησε και γιατί;

Και φυσικά το ερώτημα έχει απάντηση. Κάποιοι πολιτικοί παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς που μεσολάβησαν και για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά σχέσεις διαπλοκής μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ.

Αυτό όμως είναι το πολιτικό κομμάτι. Ή ίσως και το ποινικό. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ποινικό θέμα. Δεν είναι δυνατόν να έχει καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με την ευθύνη κάποιων, να φτάνουμε σε σημείο να ελέγχουν ξένοι τις ελληνικές τράπεζες και σε ποιους οι τράπεζες θα επενδύσουν και να μην υπάρχει ποινικό ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος να την έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με επανειλημμένες ανακεφαλαιοποιήσεις, να πουλιούνται τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων δανειοληπτών στα ξένα αρπακτικά και να μην υπάρχει ποινική ευθύνη για τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Καταλαβαίνει κανείς παρά πολύ εύκολα λοιπόν τις σχέσεις διαπλοκής μεταξύ ΜΜΕ και κυβερνήσεων. Καταλαβαίνει κανείς πάρα πολύ καλά γιατί οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι των ΜΜΕ, από εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα κατηγορούσαν από το πρωί ως το βράδυ τους δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια. Καταλαβαίνει πολύ καλά κανείς τι έκρυβαν όλοι αυτοί. Ποιες εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και τα μνημόνια.

Θα επέμβει άραγε η δικαιοσύνη μετά από αυτές τις αποκαλύψεις-ομολογίες των εκδοτών; Θα ασκήσει ποινική δίωξη για το έγκλημα της φτωχοποίησης ενός ολόκληρου λαού; Για την αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων; Για τη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος;

Θα έχει το θάρρος κάποιος δικαστής από αυτούς που αποφασίζουν μόνοι τους για τις αυξήσεις των μισθών τους και για την απαλλαγή του από το πόθεν έσχες, να κυνηγήσει τους πραγματικούς υπεύθυνους για την οικονομική κατάσταση της χώρας; Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινήσεις των δικαστών μας. Αλλά με μικρό καλάθι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να εκπλαγούμε ευχαρίστα.