Προκλητικός Ερντογάν για το φυσικό αέριο στην Α. Μεσόγειο

Σκληρό μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας επίσης και την ΕΕ που δεν αναγνωρίζει έμπρακτα τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας ως κόμβου για τη μεταφορά ενέργειας.

 

Μιλώντας σε συνέδριο για την αγορά ενέργειας, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την πολιτική της και θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τον δίκαιο αγώνα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μετατραπεί το «πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύμβολο ειρήνης».

 

Ο κ. Ερντογάν ήταν επικριτικός προς την Ευρώπη λέγοντας ότι σύντομα η ΕΕ θα δει το αέριο του αγωγού ΤΑΝΑΡ να ρέει, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει πειστική απάντηση για τον λόγο που μένει παγωμένο το κεφάλαιο ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

 

Κύπρος

Η ένταση σε ό,τι αφορά το ενεργειακό συνεχίζεται στην Κύπρο, με τον διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων Εργκιούν Ολγκούν να προειδοποιεί ότι η Τουρκία σε επόμενη φάση θα στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου, ενώ με στόχο την παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας εμφάνισε ως «ευκαιρία» για την επανέναρξη των συνομιλιών το γεγονός ότι έχει εκδοθεί μεν η νέα NAVTEX, αλλά το Barbaros δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ…

 

Μετά το ιδιαίτερα αρνητικό περιεχόμενο της έκθεσης του γ.γ. του ΟΗΕ για την ανανέωση της UNFICYP που υποβάθμιζε την Κυπριακή Δημοκρατία σε «ελληνοκυπριακές Αρχές» και αναβάθμιζε το ψευδοκράτος μέσω αναφορών στο θέμα του απευθείας εμπορίου, ενώ κρατούσε ίσες αποστάσεις στο θέμα του φυσικού αερίου, η Λευκωσία προβαίνει σε διαβήματα προς τα μόνιμα μέλη του ΣΑ, ενώ ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης βρίσκεται από χθες στο Νταβός για επαφές με ξένους ηγέτες.