Προκλητικός ο Ερντογάν: Περιμένουμε από την Ελλάδα να είναι πολύ πιο δραστήρια

Με αιχμές και προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύεται η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, η πρώτη επίσκεψή του μετά την εκλογή του στην Προεδρία της χώρας.

 

Αναχωρώντας για τα κατεχόμενα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν προσέγγισε τις συνομιλίες με διάθεση για συμβιβασμό», σε αντίθεση, όπως είπε με την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου που μετείχε σε αυτές επιζητώντας μία δίκαιη λύση». Τόνισε ότι «περιμένουμε από την Ελλάδα να είναι πολύ πιο δραστήρια».

 

Ο Ερντογάν είπε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός πάντα επιδεικνύει βούληση για συμβιβασμό, αλλά δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει την ίδια βούληση».

 

«Η ΤΔΒΚ, με τη δημοκρατική της κρατική δομή που στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο και με την οικονομία της που ολοένα ενισχύεται, συνιστά υπόδειγμα για την ανατολική Μεσόγειο. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τους άδικους περιορισμούς που αντιμετωπίζει, η ΤΔΒΚ καλύπτει τη διαφορά που έχει με την ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτό παράλληλα με την ανάπτυξη της Τουρκίας» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «οι ομοεθνείς μας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ με την παροχή ύδατος σε μερικούς μήνες με τρόπο υποθαλάσσιο και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που θα ακολουθήσει».

 

«Παρέα» με το Μπαρμπαρός» ο Ερντογάν

 

Και η πρόκληση συνεχίζεται, καθώς η άφιξη του Ερντογάν στα κατεχόμενα συνοδεύεται και με άλλες κινήσεις πρόκλησης, καθώς μετά τη μία το μεσημέρι, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» εξέπεμψε σήμα από τα κυπριακά χωρικά ύδατα, ανοικτά της Καρπασίας.

 

Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύεται από μια τουρκική πολεμική φρεγάτα, η οποία δεν εκπέμπει σήμα στα ραντάρ.

 

Στη Λευκωσία κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία δεκάδων ανθρώπων, οι οποίοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα “Κύριε Ερντογάν δεν είστε ευπρόσδεκτος”.