Πρόταση για την αξιοποίηση των Λουτρών της Θέρμης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πρόταση για την αξιοποίηση των Λουτρών της Θέρμης διατυπώνει προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης (στον οποίο ανήκουν σήμερα) η δημοτική αρχή της Θέρμης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, θα μπορούσε να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να αξιοποιηθεί το γεωθερμικό δυναμικό των Λουτρών και ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αποκτήσει έκταση «που θα μπορούσε να πολεοδομηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως τράπεζα γης για τον προγραμματισμό του».

«Η πρότασή μας είναι αξιοποίηση από εμάς με ιδιώτη επενδυτή ή σε συνεργασία. Εμείς προτείνουμε να κάνουμε ανταλλαγή με μια άλλη έκταση που θα την αξιοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν τα λουτρά λειτουργούσαν πριν από είκοσι χρόνια, έπρεπε να κάνει κάποιος κράτηση πριν από το Πάσχα για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη».

Σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης των Λουτρών για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, επανέλαβε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ο εν λόγω χώρος είναι ακατάλληλος, καθώς βρίσκεται δίπλα στο σχολείο της Νέας Ραιδεστού και επανέλαβε την ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμης για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο στρατόπεδο 561.

Εξάλλου, ο Δήμος Θέρμης ανακοίνωσε την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την περιοχή του, σε συνεργασία με την Ανατολική Α.Ε., Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Παρεμβάσεις που προβλέπονται από το ΣΒΑΚ έχουν ήδη ενταχθεί στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και θα υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα βελτίωσης κόμβων στη Θέρμη, το Τριάδι, τον Τρίλοφο και τα Βασιλικά.

Συνολικά το ΣΒΑΚ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στις καθημερινές δραστηριότητες με βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, (πεζή, ποδήλατο, δημόσιες συγκοινωνίες), μειώνοντας τη ρύπανση και την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνοντας την ασφάλεια και βελτιώνοντας την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα προβλέπονται έργα αξιοποίησης του δημόσιου χώρου, στάθμευσης στα κέντρα των οικισμών, ενίσχυσης του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, δράσεων εκπαίδευσης και πληροφόρησης του κοινού σε ζητήματα αστικής κινητικότητας, πεζοδρομήσεων, επέκτασης των ποδηλατοδρόμων και αύξησης της οδικής ασφάλειας. Το Σχέδιο έχει ορίζοντα οκταετίας προβλέπει παρεμβάσεις και στους 17 οικισμούς.