Πρωτοβουλία του ΑΠΘ για την προστασία των ιστορικών γεφυριών της Ηπείρου

Η προστασία των ιστορικών γεφυριών που καταπονήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα στην Περιφέρεια Ηπείρου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Α.Π.Θ., με επικεφαλής τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Περικλή Μήτκα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, Βασίλειο Ψαθά.

 

Στην ομάδα του Α.Π.Θ. συμμετείχαν ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Κώστας Κατσάμπαλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Χρήστος Αναγνωστόπουλος και η Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», Αν. Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η υπογραφή 5ετούς προγραμματικής σύμβασης με στόχο την επιστημονική στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου σε θέματα αναστηλώσεων, κατολισθήσεων κ.α., μέσω της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

Στο πρώτο στάδιο θα εξεταστεί η κατάσταση των μονότοξων γεφυριών της Άρτας, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, της Βωβούσας, καθώς επίσης και η δυνατότητα αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού Κοράκου. Στο δεύτερο στάδιο θα παρασχεθεί η συνδρομή, μέσω του επιστημονικού δυναμικού του Α.Π.Θ., των μεταπτυχιακών φοιτητών και των εργαστηρίων του και για άλλες δράσεις που απαιτούνται για την προστασία των μνημείων, μονών, εκκλησιών και γεφυριών για την αντιμετώπιση πιθανών φυσικών καταστροφών, κατολισθήσεων κ.α.

 

«Θέτουμε το βαρύ οπλοστάσιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στη διάθεση της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της Ηπείρου» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Περικλής Μήτκας και επισήμανε «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το επιστημονικό δυναμικό, μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθηγητές και προπτυχιακούς φοιτητές να βοηθήσουμε με συμβουλές ή λύσεις, όποτε χρειαστεί, στους μηχανικούς της Περιφέρειας για την αποκατάσταση και τη συντήρηση μνημείων, αλλά και την αποτροπή καταστροφών. Όλοι συμφωνούμε ότι τα μνημεία του τόπου πρέπει να τα διαφυλάξουμε, να τα αναδείξουμε. Είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι μηχανικοί του ΑΠΘ αλλά και άλλοι πιθανόν επιστήμονες θα βοηθήσουν όσο μπορούν».

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2015, στην Περιφέρεια Ηπείρου και μέχρι τέλος Μαρτίου 2015 θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr