Πρόβλεψη-σοκ για τη βρετανική οικονομία: Το άτακτο Brexit θα ωθήσει το χρέος στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960

Στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960 αναμένεται να εκτιναχθεί το κρατικό χρέος της Βρετανίας σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, σε συνδυασμό με έκτακτες περικοπές φόρων και αυξήσεις των δαπανών προειδοποιούν τον Μπόρις Τζόνσον οι κορυφαίοι ειδικοί της χώρας για τα δημοσιονομικά.

Σε έκθεση -καμπανάκι προς τον Μπόρις Τζόνσον, που ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Σπουδών (IFS) ο δανεισμός για τη Βρετανία αναμένεται να εκτιναχθεί στα 100 δις. λίρες και το συνολικό χρέος να εκτοξευθεί στο 90% του ΑΕΠ. «Η κυβέρνηση είναι πλέον έρμαιο χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική άγκυρα», επισημαίνει ο διευθυντής του IFS, Πολ Τζόνσον. «Δεδομένου του τεράστιου επίπεδου ασάφειας και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία και τα δημοσιονομικά δεν πρέπει να εξετάζει περαιτέρω μόνιμες συνολικές φοροελαφρύνσεις στους επόμενους προϋπολογισμούς. Σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόσει προσεκτικά στοχευμένες και προσωρινές περικοπές φόρων και αυξήσεις δαπανών, όπου μπορούν να στηρίξουν την οικονομία», συμπληρώνει.

Η οικονομία της Βρετανίας έχει ήδη συρρικνωθεί κατά περίπου 60 δις. Λίρες από τό δημοψήφισμα για το Brexit του Ιουνίου του 2016, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για το Ηνωμένο Βασίλειο, Κρίστιαν Σουλτς, που συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης του IFS. «Οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι έως και 20% χαμηλότερες απ’ ό,τι σε αντίθετη περίπτωση πλήττοντας την παραγωγικότητα και τις αυξήσεις των μισθών», επεσήμανε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια περαιτέρω αναβολή του Brexit θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ασάφεια και ανασφάλεια, με αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, που αναμένεται να κυμανθεί σε ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1%. «Από την άποψη της ανάπτυξης μια συμφωνία για το Brexit είναι κατά τι καλύτερη, αφού αναμένεται ανάπτυξη γύρω στο 1,5%, αλλά από την άλλη δεν θα αφήνει περιθώρια ακύρωσης του διαζυγίου από την ΕΕ. Ένα άτακτο Brexit, από την άλλη -ακόμη και αν η κυβέρνηση λάβει έντονα μέτρα τόνωσης της οικονομίας – μπορεί να οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη την επόμενη διετία. Το καλύτερο σενάριο για την οικονομική ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια», κατέληξε, «θα ήταν η παραμονή στην ΕΕ».


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/atakto-brexit-hreosbretanias-epipeda-dekaetias-1960