«Ψαρεύουν» στα θολά νερά του Internet οι καρχαρίες του Real Estate

Συναγερμός έχει σημάνει στην κτηματαγορά εξαιτίας κυκλωμάτων που έχουν στήσει απάτες με «μαϊμού» αγγελίες ενοικίασης ακινήτων αλλά και για την παράνομη δράση παραμεσιτών και «κορακιών».

 

Μόλις πριν λίγες ημέρες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε «alert» για «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing) ανυποψίαστων πολιτών οι οποίοι θέλουν να ενοικιάσουν ακίνητα και πέφτουν εύκολα θύματα δίνοντας προκαταβολές.

 

Ωστόσο, οι παραπλανητικές αγγελίες είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου στις απάτες που έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η κρίση στην αγορά ακινήτων, το «λουκέτο» σε πολλά επίσημα κτηματομεσιτικά γραφεία και η αδυναμία να πουληθούν χιλιάδες σπίτια που έχουν βγει στο σφυρί, αποτελούν «μαγνήτη» για τους απανταχού επιτήδειους. Οι μεσίτες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους απατεώνες που δραστηριοποιούνται χωρίς άδεια, χωρίς γραφεία και υποδομή και φυσικά χωρίς καμιά ασφάλεια για τις αγοραπωλησίες.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κυκλώματα παραμεσιτείας βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ενώ από επίσημες πηγές γίνεται έκκληση στους πολίτες να αναφέρουν άμεσα τις περιπτώσεις εκείνες που υποκρύπτουν απάτη στην αγορά ακινήτων. Η πιο χαρακτηριστική μορφή κυκλωμάτων που επιχειρεί να παραπλανήσει υποψήφιους αγοραστές είναι εκείνοι που υπόσχονται φθηνό δανεισμό και ζητούν προσωπικά στοιχεία ή ακόμη και προκαταβολή για την εκταμίευση των δανείων.

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον τελευταίο καιρό έχουν αναρτηθεί αγγελίες στο Διαδίκτυο με απατηλό – παραπλανητικό περιεχόμενο, σύμφωνα με τις οποίες προσφέρονται δήθεν ευκαιρίες μίσθωσης/ενοικίασης κατοικιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χρησιμοποιούνται ακόμη και γνωστά sites αγγελιών ενώ η επικοινωνία με τους υποτιθέμενους αγγελιοδότες «επιδιώκεται» να πραγματοποιείται μέσω Διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Οι απατεώνες «ψαρεύουν» πελάτες και τους ζητούν να αποστείλουν σημαντικό χρηματικό ποσό ως προκαταβολή μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Ζητούν επίσης προσωπικά στοιχεία και δεδομένα όπως ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου – ΑΦΜ, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και PIN, αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.λπ.

 

Χαρίζουν…λεφτά

Στο Διαδίκτυο επίσης, κυκλοφορούν αγγελίες οι οποίες αναφέρουν ότι παρέχεται άμεσα ρευστό σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική τους αξία, χωρίς καμιά σοβαρή εκτίμηση και με μοναδικό ζημιωμένο τον πωλητή. Οι επιτήδειοι υπόσχονται ότι θα πάρουν τα ακίνητα των πωλητών και θα κλείσουν τη συμφωνία χωρίς καμιά καθυστέρηση και με μετρητά, προσφέροντας ωστόσο πολύ χαμηλά τιμήματα. Αποφεύγουν να χρησιμοποιούν επαγγελματίες μεσίτες και εκτιμητές που είναι σε θέση να εκτιμήσουν την αξία των ακινήτων κι έτσι εκμεταλλεύονται τις οικονομικές δυσκολίες των πωλητών.

 

Αλλοι επιτήδειοι υπόσχονται πελάτες από το εξωτερικό για αγορά κυρίως εξοχικών κατοικιών. Υπόσχονται συμβόλαια με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να «εξυπηρετούν» τους πολίτες που έχουν ανάγκη από χρήματα και προσφέρουν μια τιμή που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική αξία της περιουσίας τους.

 

Σε άλλες περιπτώσεις κυκλώματα που υπόσχονται δάνεια με… ενέχυρο το ακίνητο. Πολλοί επιτήδειοι την τελευταία διετία προσεγγίζουν απελπισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους προσφέρουν ρευστότητα με ενέχυρο κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και αγγελίες μέσω Διαδικτύου που δίνουν δάνεια με επιτόκιο 3%, περίοδο χάριτος 2 μηνών και άλλα… μπόνους ακόμη και σε άνεργους. Χαρακτηριστική η αγγελία που αναφέρει: «Γεια σας. Το όνομά μου είναι ο κος Eric Adams. Είμαι ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα που προσφέρει δάνειο με επιτόκιο 3%. Είστε σε οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία; Χρειάζεστε ένα δάνειο για να χτίσετε ένα σπίτι; Δίνουμε δύο μηνών περίοδο χάριτος και εσείς επιλέγετε πώς θα πληρώσετε…». Eνα ακόμη κύκλωμα δραστηριοποιείται στην αγορά σπιτιών αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ που αγοράζουν ξένοι προκειμένου να πάρουν ελληνική βίζα.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν στηθεί γραφεία τα οποία προσεγγίζουν πωλητές για λογαριασμό ξένων.

 

Τους αγοράζουν το σπίτι στην τιμή που συμφωνούν με την προϋπόθεση να αναγράφεται στο συμβόλαιο τιμή 250 χιλιάδες ευρώ + 1 ευρώ ώστε να εξασφαλίζεται η βίζα. Ο αλλοδαπός αγοραστής μπορεί να έχει δώσει αυτό το ποσό, όμως το ακίνητο στην πραγματικότητα να έχει πουληθεί π.χ. 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό καρπώνονται τα εν λόγω γραφεία.

 

Οι Αρχές συστήνουν να μη δέχεται κανείς πολίτης να γίνονται αγοραπωλησίες μέσω Διαδικτύου και να μην αποστέλλονται ποτέ ποσά ή ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:

 

• Να διασταυρώνουν τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου αγγελιοδότη και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου και να επιβεβαιώνουν την φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.

 

• Να αξιολογούν προσεκτικά τα στοιχεία επαφής που δίνονται σε αγγελίες μέσω Διαδικτύου ή σε σχετικά e-mail και να παρατηρoύν εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, καθώς αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία.

 

• Να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούν links όταν ελέγχουν τις πηγές των διαδικτυακών αγγελιών. Επίσης, θα πρέπει να δίδεται προσοχή σε μία άλλη μορφή απάτης, που μοιάζει με το «ψάρεμα» (phishing) και λέγεται «pharming» (παραπλάνηση), η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες Διαδικτύου (Web) σε «απομιμήσεις», με σκοπό την κλοπή προσωπικών τους στοιχείων.

 

Παραμεσιτεία 

Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει χιλιάδες μεσιτικά γραφεία και οι κτηματομεσίτες έχουν διαγραφεί από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Ωστόσο, συνεχίζουν να εργάζονται, εκμεταλλεύονται το όνομα και τις διασυνδέσεις τους, χωρίς όμως να δηλώνουν πουθενά τις αμοιβές τους και φυσικά χωρίς να πληρώνουν φόρους, εισφορές στα Ταμεία κ.λπ. Οι επίσημοι μεσίτες που πληρώνουν γραφεία, προσωπικό, αγγελίες, διαφημίσεις και δηλώνουν όλες τις πράξεις στις οποίες διαμεσολαβούν ζητούν από τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τους παράνομους μεσίτες ακόμη κι αν τους υπόσχονται χαμηλές αμοιβές.

 

Εκτός από τους πρώην μεσίτες που συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα και σε βάρος των συναδέλφων τους, υπάρχουν και οι «μαϊμού» μεσίτες. Κάποιοι δηλαδή που δεν έχουν καν πιστοποιηθεί ως διαμεσολαβητές αλλά κλείνουν παράνομα συμφωνίες από το… καφενείο ή από το σπίτι τους. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για περιπτώσεις περιπτεράδων, ιδιοκτητών καταστημάτων, εργολάβων ή ακόμη και… ιερωμένων που διαμεσολαβούν για αγορές ή ενοικιάσεις ακινήτων έναντι αμοιβής που βεβαίως δίνονται «μαύρα» και χωρίς αποδείξεις.

 

Πηγή: Έθνος